Áradnak a nyugati országrészen a folyók - a nap hírei

Infostart
2014. szeptember 13. 21:22
Áradnak a nyugat-magyarországi folyók, a Rába szentgotthárdi szakaszán már harmadfokú a készültség. Lentiben százhúsz embert költöztettek ki.

Továbbra is áradnak a nyugat-magyarországi folyók, a Rába szentgotthárdi szakaszán már harmadfokú a készültség és a Murán, valamint a Dráván is hasonló fokú védekezést rendelhetnek el. Lentiben százhúsz embert költöztettek ki, várhatóan csak vasárnap térhetnek vissza otthonukba. A szakértői vélemény szerint biztonságos a Lentiben és Rédicsen péntek éjszaka elöntést okozó lendvadedesi záportározó gátszerkezete. Zala megyében még negyven településen folyik védekezés. Erősítik a gátakat Vas megye és Győr-Moson-Sopron megye több településén is. A Lajta valamivel a másodfokú készültség szintje felett tetőzik, míg a Duna várhatóan a készültségi szint alatt. A csapadék és a várható további esőzés miatt Pest megye több kisebb patakja is kiléphet a medréből, Csobánkán a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak, Biatorbágyon a Füzes-patak, illetve Sóskúton a Benta-patak vízszintje emelkedett meg.

Több mint 8 ezer polgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba a helyi választási bizottságok a péntek éjféli határidőig. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint két településen - a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon - egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás. A Nemzeti Választási iroda szerint három településen még nem rögzítették az egyéni listás jelöltek nyilvántartásba vételéről született döntéseket. A többi 3175 településen az összesen 8142 polgármesterjelölt 79 százaléka függetlenként, 662-en egy jelölőszervezet képviseletében, a többiek pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek. Budapesten a főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba és a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul.

A nemzetgazdasági tárca szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél. Varga Mihály tárcavezető a Magyar Nemzetnek adott interjúban megismételte: az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány. A miniszter elmondta, az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, ahol a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek között dolgoznak. Az új lehetőséggel eddig nagyjából kétszázezren éltek.

A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények. Selmeczi Gabriella az Országgyűlés népjóléti bizottságának kormánypárti elnöke azt mondta: a Sipos-ügy - a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye - ráirányította a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető. A javaslatot még az ősszel a parlament elé terjeszti a kormányzó párt.

Az MSZP azt szeretné, ha a kormány még az idén forintosítaná a devizahiteleket. Az ellenzéki párt országos választmánya politikai állásfoglalásban kérte fel a párt frakcióját, hogy ezt országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezze. Botka László, a testület elnöke hangsúlyozta, arra szeretnék kötelezni a kormányt, hogy a devizahitelek év végéig történő forintosításakor legfeljebb a 2010 áprilisi átlagos devizaárfolyamokat alkalmazza. A Fidesz úgy reagált: hiteltelennek tartja a szocialisták minden, devizahitelesek megsegítésére hivatkozó javaslatát. A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az úgynevezett elszámolási törvényjavaslatot.

Az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő kíséret nélkül mintegy tíz percig mondott csendes imát az egykori olasz frontvonalon elesett osztrák és magyar katonák sírjainál és virágcsokrot is vitt a temetőbe. Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak a magyar temetőben. A politikus átadta a minisztérium ajándékát Ferenc pápának.

A tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak a harcok az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok között Donyeck repülőterénél. Közben egy újabb orosz teherautó-konvoj lépett be Ukrajnába Kijev beleegyezése nélkül. Az EBESZ közben arról számolt be, hogy 220, Moszkva szerint humanitárius segélyt szállító kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok és a vöröskereszt megfigyelői egyetlen kamion rakományát sem ellenőrizhették.

Elhunyt Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. A Nemzeti Színház kommunikációs osztálya közölte: a művészt hosszú betegség után, 83 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Avar István pályafutása alatt színpadon a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt. Számos magyar film és tévéjáték főszereplője is volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított.