Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: megsokszorozódnak a kkv-k lehetőségei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) a korábbinál jóval több lehetőséghez jutnak majd a következő hét évben az uniós források felhasználásáról Brüsszellel kötött partnerségi megállapodás alapján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő - akinek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön Budapesten adta át a partnerségi megállapodás dokumentumait a 2014-2020 közötti EU-s források felhasználásáról - úgy fogalmazott: azzal, hogy az uniós pénzek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd, "a magyar kkv-k körülbelül négyszer-ötször akkora lehetőségekhez jutnak a következő hét évben, mint ami elérhető volt számukra az elmúlt hét évben".

A megállapodás előkészítéséről úgy fogalmazott: a kormány nagyon kemény tárgyalásokat folytatott az unióval arról, hogyan és mire lehet elkölteni a támogatásokat, s bár messziről indultak az álláspontok, a végén sikerült megegyezni. Közölte, ha a Magyarországnak járó fejlesztési forrásokat elosztják a lakosság számával, akkor "700 ezer forintot meghaladó összegről beszélünk fejenként".

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy az uniós pénzzel "a kommunizmusért egyfajta történelmi elégtételt is kap Magyarország".

A másik értelmezési keret - folytatta a miniszterelnök -, hogy nagyjából ugyanannyi EU-s pénz érkezik Magyarországra, mint amennyit "a magyarok munkájával előállított jövedelemből a külföldiek kivisznek". Így a magyarokban nem alakulhat ki az az érzet, hogy kizsákmányolják őket a külföldiek - mondta.

A külföldi befektetések munkahelyeket hoznak létre, a kivitt profitot pótolják az uniós források, és így Magyarország megkapja az esélyt arra, hogy gazdaságpolitikájával néhány év múlva ugyanolyan erős lehessen, mint az EU ma legerősebb gazdasággal rendelkező tagállamai - összegezte véleményét.

Az EU-val kapcsolatos kritikáit firtató kérdésre azt válaszolta, a csatákat akkor kell megvívni, amikor azoknak értelmük van, "az ember nem pofozkodik csak úgy, mert jól esik". A partnerségi megállapodással Magyarország szempontjából minden tekintetben kielégítő eredményt ért el a kormány - hangsúlyozta, feltéve ezért a kérdést: "miért kellene ilyenkor bántani a másik felet?"

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott házkutatással összefüggésben Orbán Viktor azt mondta: a törvények mindenkire vonatkoznak, nem lehet úgy elkölteni Magyarországon közpénzeket vagy magánpénzeket, hogy a mindenkire érvényes szabályok, ellenőrzés alól kivonják azokat.

Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert a bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért, sportért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára jelöli, a kormányfő úgy foglalt állást: Navracsics Tibor a holnapért felelős az EU-ban, hiszen az unió jövője azon múlik, milyen lesz az oktatási rendszer, a kultúra, a sport és a közösségi élet.

Navracsics Tibor miniszteri utódjának személyével kapcsolatban Orbán Viktor egyelőre türelmet kért, de jelezte, gyors döntést kell hoznia.