Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olimpia Budapesten 2024-ben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Olimpiai Bizottság támogatja, hogy Budapest megpályázza a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet honlapjának nyilatkozva közölte, hogy a testület teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. A pályázat benyújtásáról azonban a fővárosnak előbb meg kell állapodnia minderről a kabinettel, a szükséges állami garanciához - hangsúlyozta Siklós Erik a MOB sajtófőnöke.

"A 2024-es olimpia helyszínéről majd 2017-ben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a küldöttgyűlése. Az eddigi információk alapján nagyon erős pályázattal készül az Egyesült Államok valamelyik városa, Németországban jelenleg Hamburg és Berlin küzd azért, hogy melyikük lehet a német pályázó, de ezen kívül Isztambul visszatérő pályázóként ott lehet, egyre többet lehet arról hallani, hogy elmenne az olimpia valahova Afrikába, de lehet, hogy ez még korai és Róma is szóba jött már 2024 kapcsán."

A 2016-os játékoknak Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont, így 2024-ben sokak szerint jó esély van az európai rendezésre. Budapest mint esetleges, lehetséges házigazdája egy nyári olimpiának, 1896 óta tizedszer került szóba. Legutóbb 2005-ben, mikor Budapesten 15 magyar nagyvállalat kezdeményezésére megalakult a Budapesti Olimpiai Mozgalom, amely 2016-os vagy 2020-as rendezést tűzött ki célul.

Ahhoz, hogy Budapest valóban pályázzon a 2024-es olimpia rendezésére, hamarosan el kell kezdeni dolgozni a pályázaton és a hatástanulmányon.

Hanganyag: Sigmond Árpád