Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyták a Mazowiecki-kormányt - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 12. kedd: Megkezdte tanácskozását a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A nagy amerikai tévé- és rádiótársaságok este ismét vezető helyen, részletesen beszámoltak az NDK-állampolgárok kiengedéséről Ausztriába Magyarországról.

Megkezdte tanácskozását a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A testület tájékozódik a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalások állásáról. Megvitatja a kongresszusi beszámoló téziseit, véleményt nyilvánít a párt programnyilatkozatának és alapszabályának tervezetéről valamint dönt a kongresszussal kapcsolatos szervezeti kérdésekről.

A nagy amerikai tévé- és rádiótársaságok este ismét vezető helyen, részletesen beszámoltak az NDK-állampolgárok kiengedéséről Ausztriába Magyarországról. A kommentárok méltatták a magyar kormány két nappal ezelőtti döntését és humanitárius magatartását. A közművelődési tévéhálózat híradóműsorában megszólaltatta Várkonyi Pétert, Magyarország washingtoni nagykövetét, aki hangoztatta: a menekültek ügye a két német állam problémája. A kérdésre, hogy mi lehet a Szovjetunió álláspontja a kérdésben, a magyar nagykövet hangoztatta: a Szovjetunió nyilvánvalóan ugyancsak amellett van, hogy teljesüljenek a Helsinkiben vállalt humanitárius kötelezettségek.

"Új fórum" néven független országos szervezet alakult az NDK-ban - jelentette a Reuter brit hírügynökség egyházi forrásokra hivatkozva. A DPA nyugatnémet hírügynökség arról számolt be, hogy a szervezet alapító nyilatkozatának szövegét az ország különböző részeiből több mint százan, volt párttagok, orvosok, egyetemi tanárok és diákok írtak alá. A dokumentum sürgeti a reformokat, és hangsúlyozza, hogy az NDK állampolgárainak tömeges kivándorlása is a változások szükségességét támasztja alá. A Reuter emlékeztet
arra, hogy az NDK-ban eddig csak kis létszámú, helyi ellenzéki szervezetek működtek, ez az első próbálkozás országos tömörülés létrehozására.

Ellenszavazat nélkül, 402 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett a lengyel parlament elsöprő fölénnyel jóváhagyta a Mazowiecki-kormányt. Ezzel közel háromhetes nehéz tárgyalássorozat után létrejött a Szolidaritás, a Parasztpárt és a Demokrata Párt együttműködésén alapuló széles koalíciós kormány. A kabinetben négy tárcát - köztük az igen fontos nemzetvédelmit és a belügyit - a Lengyel Egyesült Munkáspárt kapta meg.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.