eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Jóváhagyták a Mazowiecki-kormányt - 25 éve történt

1989. szeptember 12. kedd: Megkezdte tanácskozását a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A nagy amerikai tévé- és rádiótársaságok este ismét vezető helyen, részletesen beszámoltak az NDK-állampolgárok kiengedéséről Ausztriába Magyarországról.

Megkezdte tanácskozását a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A testület tájékozódik a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalások állásáról. Megvitatja a kongresszusi beszámoló téziseit, véleményt nyilvánít a párt programnyilatkozatának és alapszabályának tervezetéről valamint dönt a kongresszussal kapcsolatos szervezeti kérdésekről.

A nagy amerikai tévé- és rádiótársaságok este ismét vezető helyen, részletesen beszámoltak az NDK-állampolgárok kiengedéséről Ausztriába Magyarországról. A kommentárok méltatták a magyar kormány két nappal ezelőtti döntését és humanitárius magatartását. A közművelődési tévéhálózat híradóműsorában megszólaltatta Várkonyi Pétert, Magyarország washingtoni nagykövetét, aki hangoztatta: a menekültek ügye a két német állam problémája. A kérdésre, hogy mi lehet a Szovjetunió álláspontja a kérdésben, a magyar nagykövet hangoztatta: a Szovjetunió nyilvánvalóan ugyancsak amellett van, hogy teljesüljenek a Helsinkiben vállalt humanitárius kötelezettségek.

"Új fórum" néven független országos szervezet alakult az NDK-ban - jelentette a Reuter brit hírügynökség egyházi forrásokra hivatkozva. A DPA nyugatnémet hírügynökség arról számolt be, hogy a szervezet alapító nyilatkozatának szövegét az ország különböző részeiből több mint százan, volt párttagok, orvosok, egyetemi tanárok és diákok írtak alá. A dokumentum sürgeti a reformokat, és hangsúlyozza, hogy az NDK állampolgárainak tömeges kivándorlása is a változások szükségességét támasztja alá. A Reuter emlékeztet
arra, hogy az NDK-ban eddig csak kis létszámú, helyi ellenzéki szervezetek működtek, ez az első próbálkozás országos tömörülés létrehozására.

Ellenszavazat nélkül, 402 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett a lengyel parlament elsöprő fölénnyel jóváhagyta a Mazowiecki-kormányt. Ezzel közel háromhetes nehéz tárgyalássorozat után létrejött a Szolidaritás, a Parasztpárt és a Demokrata Párt együttműködésén alapuló széles koalíciós kormány. A kabinetben négy tárcát - köztük az igen fontos nemzetvédelmit és a belügyit - a Lengyel Egyesült Munkáspárt kapta meg.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×