eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Rosszul tervezték a Klik büdzséjét - lapszemle

A Népszabadság azt írja, próbaperek sorozatát indítaná el három budapesti közlekedési szakszervezet, a tét több százmillió forint. A Pénzcentrum sörár körképet tett közzé, és megállapítja, a legdrágább csapolt sört többnyire az európai országokban mérik.

A Népszabadság azt írja, próbaperek sorozatát indítaná el három budapesti közlekedési szakszervezet, szerintük ugyanis a BKV és a BKK már két éve nem a hatályos jogszabályok szerint számolják el tagjaiknak a távolléti díjat. A tét több százmillió forint. A Budapesti Közlekedési Központ cáfolja a szakszervezetek állítását.

A Magyar Nemzet cikke szerint egy év alatt félmillióval csökkent a rezsidíj-hátralékos fogyasztók száma, és 35 százalékkal lett kevesebb a kikapcsolt fogyasztó. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adataira hivatkozva a lap azt írja, a tartozások összege 28 milliárd forintra apadt.

Az Index azt Intel San Franciscói kutatóbázisán tett látogatásáról számol be. A lap munkatársa szerint hamarosan minden laptopban lesz olyan térlátó kamera, ami le tudja generálni a tárgyak háromdimenziós modelljét, és az erről készült virtuális másolatot pedig bármire fel tudja használni, az animáció készítéstől a navigációig.

A Magyar Nemzet azt írja, rosszul tervezték a Klik büdzséjét, az önkormányzatoktól örökölt számlák és adósságok miatt kellett konszolidálni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, amely jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik pedagógusoknak. A húszmilliáros pluszforrást egyebek közt műszaki problémák megoldására költik.

A Népszabadság beszámolója szerint a Józsefvárosi kínai piac nem veszett el, csak átalakult, pontosabban a mostani, bontás alatt álló MÁV ingatlanról egy pár száz méterrel arrébb lévő területre, a volt Ganz gyárépületeibe költöznek az árusok. Az önkormányzat szerint az áttelepülés után is komoly közbiztonsági és adóhatósági problémákat jelent a piac működése.

Az Index arról számol be, hogy célegyenesbe fordult a világ legnagyobb távcsövének, a Giant Magellan Telescope-nak a tervezése. Az építkezés 2014 legvégén indulhat el Chiléban. A szerkezet összesen hét darab, egyenként 8,4 méter átmérőjű tükörből áll majd, ezek lesznek a valaha készült legnagyobb asztronómiai tükrök a csillagászat történetében.

A Portfolio cikkében azt tekinti át, miért ilyen gyenge a forint árfolyama, kinek árt ez igazán és miért nem tesznek ellene semmit. Idén eddig nem volt még olyan, hogy ne 300 fölött zárt volna egy hónapot a forint az euróval szemben. Sőt, többször előfordult, hogy pusztán néhány százalékra voltunk a forint történetének mindenkori leggyengébb szintjétől.

A napi.hu szintén valutaárfolyammal foglalkozik, ám a forint helyett a dollár és az euró helyzetét veszi górcső alá. A cikkíró szerint az eurónak befellegzett, és új király születik, az Egyesült Államokban, a befektetők ugyanis egyre feljebb hajszolják a dollár árfolyamát a többi devizával szemben. Hol van a folyamat vége - erre is keresi a választ a napi.hu.

A pénzcentrum sörár körképet tett közzé, és megállapítja, a legdrágább csapolt sört többnyire az európai országokban mérik. Világszerte a legtöbbet - akár több mint 3000 forintot - a skandináv országokban kell fizetni egy korsó sorért, az ötös lista végén Svájc Zürich és Bázel áll, ahol majdnem kétezer forintot kérnek a csapolt italért.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×