Mikor észlelhetünk újra napsütést?

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 11. 14:32
Pénteken is sok lesz a felhő, továbbra is hosszabb napos időszakok keleten valószínűek, de időnként már a Dunántúlon is kibukkanhat a nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak a Tiszántúlon és északkeleten süthet ki hosszabb időre a nap. Pénteken is sok lesz a felhő, továbbra is hosszabb napos időszakok keleten valószínűek, de időnként már a Dunántúlon is kibukkanhat a nap.

A Tiszántúlon elszórtan, másutt sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is kialakulhat.

Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Reggelig nyugaton az északi, keleten a délkeleti, pénteken a délkeleti, keleti szél lesz helyenként erős. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 16 és 20, másutt 19 és 30 fok között alakul, melegebb északkeleten lesz.

Az időjárási helyzet Európában:

A Brit-szigetektől Dél-Skandinávián át egészen a Kelet-európai-síkság északi részéig anticiklon húzódik. A felsorolt tájakon a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Ugyanakkor kontinensünk északi területei fölött többközéppontú ciklonrendszer található. Emiatt arrafelé sok a felhő, és többfelé esik az eső, záporeső.

Közép-Európa időjárását is ciklon alakítja, itt erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullik. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak- és Közép-Európában általában 19 és 26, a tartósan esős tájakon csak 12, 18 fok között alakul. A déli vidékeken továbbra is nyáriasan meleg van, ott a délutáni órákra 27 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.

Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a fentebb említett ciklon, illetve egy magassági hidegörvény alakítja.