eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Árvíz - Megkezdte munkáját az Országos Műszaki Irányító Törzs

Csütörtök délelőtt megkezdte munkáját az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), és elkészült a terv a vízügyi szakemberek átcsoportosításáról. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a következő napokra előre jelzett csapadékos idő következményeként jelentősebb árhullámok kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek.

Az elmúlt 24 órában csak a Dráva, a Mura, illetve keleten a Bodrog vízgyűjtő egyes területein hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék. A legfrissebb előrejelzések szerint a következő három napban nagy mennyiségű csapadék várható a Duna vízrendszerének ausztriai területein, valamint a Lajta, a Rába vízrendszerén, illetve a Balaton térségében. A Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőin jelentős esőzés nem várható. A számítások szerint a Rábán a harmadfokot megközelítő, vagy azt meghaladó, a Dunán Nagybajcsnál, valamint a Murán és a Dráva alsó szakaszán az első fokot meghaladó árhullámok alakulhatnak ki - írta az OVF.

Mivel a vízszintemelkedés az említett vízfolyásokon péntek estétől várható, ezért az aktuális helyzetnek megfelelően péntek reggel várhatóan 19 szegedi és 25 szolnoki vízügyi szakember indul az említett térségekbe, hogy az állami védvonalakon ott védekező vízügyes kollégák munkáját segítsék - tették hozzá.

A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy megerősített létszámban kell védekezniük a vízügyi szakembereknek. Ha szükséges műszaki irányítókat, vízhozammérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot küldenek a társ vízügyi igazgatóságok az említett területekre.

A Zala megyei Principális-csatornán is újabb vízszintemelkedés indult el. Itt önkormányzati védekezés folyik, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak és ha kell, az OMIT homokzsákokat, szivattyúkat csoportosít át - olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre a fél országra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a jelentős mennyiségű csapadék miatt. Több megyében felhőszakadásra, illetve heves zivatarokra is figyelmeztettek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×