eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A sportot is megkapja Navracsics

Az Európai Bizottságon belül a sport az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárcára jelölt biztoshoz, Navracsics Tiborhoz fog tartozni - közölte csütörtökön a Twitteren Dennis Abbott, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A korábbiakkal ellentétben viszont nem a kulturális és oktatási biztos hatásköre lesz az előző pénzügyi ciklusban MEDIA, az idén kezdődött hétéves pénzügyi időszakban már Kreatív Európa néven futó program, amely a digitális gazdaságért és társadalomért felelős, német Günther Oettinger alá fog tartozni.

"A kreatív tartalmat előállító szektor fejlesztésére a digitális gazdasággal és társadalommal foglalkozó tárca a megfelelő hely" - írta a Twitteren Abbott.

A MEDIA 2007 és 2013 között 755 millió euróval gazdálkodott, elsődleges feladata filmek és egyéb audiovizuális alkotások támogatása volt. A Kreatív Európa immár ennél bővebb feladatkörrel rendelkezik; ez alatt vonták össze gyakorlatilag az Európai Unió összes médiaterületet és kultúrát támogató keretét. A program 2020-ig elődeinél 9 százalékkal többet, összesen 1,46 milliárd eurót fordíthat erre a célra.

Abbott a Twitteren arra is kitér, hogy a tárca megnevezésében miért az állampolgárság szerepel a többnyelvűség helyett.

"Mert Jean-Claude Juncker a nagy dolgokra akar összpontosítani, amelyekben Európa valóban eredményes lehet" - hangsúlyozta Abbott, hozzátéve: az, hogy a többnyelvűség nem szerepel a tárca nevében, nem jelenti azt, hogy az a terület ne lenne fontos.

Egy későbbi rövid üzenetében a szóvivő azt is világossá tette, hogy a többnyelvűség kérdése nem Navracsics Tiborhoz, hanem a belga biztoshoz, Marianne Thyssenhez tartozik majd, aki a foglalkoztatási, szociális és szakképzési ügyekért, valamint a munkaerő-mobilitásért felel majd a brüsszeli testületben.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×