Több napon keresztül rendkívül csapadékos lesz az idő

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 10. 15:58
Több napon keresztül rendkívül csapadékos lesz az idő - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták: a következő napokban egy örvénylő ciklon alakítja időjárásunkat, s emiatt az ország nagy részén több hullámban intenzív csapadékhullás várható.

A jelenlegi számítások szerint jelentős mennyiségű csapadék főként az ország nyugati és középső részein valószínű, északkeleten lehet kevesebb eső. Az intenzív esőből, záporokból a Dunántúlon és a középső országrészben csütörtöktől vasárnapig összességében több helyen is 40-50 milliméternél is több, de helyenként akár 100 milliméternyi is hullhat. Egy-egy intenzív zápor, zivatar során pedig lokálisan rövid idő alatt is leeshet 30 milliméternél több csapadék.

A folyamatosan frissülő előrejelzési és veszélyjelzési információkat a http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/, illetve a http://veszelyjelzes.met.hu. oldalakon lehet figyelemmel kísérni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán azt közölte, hogy előkészítő ülésre összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az esős időjárás miatt. Azt írták, leginkább a nagyobb vízgyűjtők lehetnek érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői, az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük.