Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi segítséget kért az iraki kormányfő, Kerry üdvözölte reformterveit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi közösség segítségét kérte az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban Haider el-Abádi iraki miniszterelnök, miután találkozott a reformterveit dicsérő John Kerry amerikai külügyminiszterrel szerdán Bagdadban.

Abádi arra sürgette a világot, hogy "azonnal cselekedjen e rákos daganat (azaz az Iszlám Állam) terjedésének megállítása érdekében". "Természetesen a mi feladatunk az ország védelme, de a nemzetközi közösség felelőssége megóvni Irakot, az irakiakat és az egész régiót" - fogalmazott a kormányfő.

A Bagdadban előre be nem jelentett látogatást tevő Kerry a találkozó után azt mondta, biztatónak tartja az iraki államfő terveit a hadsereg újjáépítésére és a vallási törésvonalak mentén megosztott társadalom megbékítésére vonatkozóan.

Az iraki parlament hétfőn jóváhagyta a miniszterelnök programját és kormányának összetételét. Washington korábban az Iszlám Állammal szembeni amerikai segítség feltételéül szabta az egységkormány megteremtését. Az amerikai diplomácia vezetője ennek kapcsán méltatta, hogy a kormányban a szunnita kisebbség tagjai is helyet kaptak.

Kerry közölte, az Egyesült Államok számos más országgal együtt készen áll arra, hogy egy széles nemzetközi koalíciót alakítsanak a Közel-Keleten előrenyomuló terrorszervezet ellen. Leszögezte, hogy a nemzetközi közösség nem fogja szótlanul tűrni az Iszlám Állam előretörését, és kulcsfontosságú partnernek nevezte Irakot a szervezet elleni küzdelemben.

"Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy a koalíció, amely globális stratégiánk középpontjában áll, a következő napokban tovább fog szélesedni és mélyülni" - jelentette ki a politikus.

Az amerikai külügyminiszter az iraki kormányfőn kívül Fuád Maszúm államfővel, Ibráhim Dzsaafari külügyminiszterrel és Szálim al-Dzsaburi parlamenti elnökkel folytat még tárgyalásokat Bagdadban.

Kerry több országot érintő közel-keleti körúton van, amelynek során igyekszik összekovácsolni egy több mint negyven országból álló koalíciót a térség országaiban nagy félelmet keltő Iszlám Állammal szemben. Irak után csütörtökön Szaúd-Arábiába utazik tovább. Dzsiddában találkozik az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának - Szaúd-Arábia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar - külügyminiszterével. A tanácskozáson jelen lesznek Egyiptom, Jordánia, Libanon és Törökország képviselői is.