eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzetközi segítséget kért az iraki kormányfő, Kerry üdvözölte reformterveit

A nemzetközi közösség segítségét kérte az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban Haider el-Abádi iraki miniszterelnök, miután találkozott a reformterveit dicsérő John Kerry amerikai külügyminiszterrel szerdán Bagdadban.

Abádi arra sürgette a világot, hogy "azonnal cselekedjen e rákos daganat (azaz az Iszlám Állam) terjedésének megállítása érdekében". "Természetesen a mi feladatunk az ország védelme, de a nemzetközi közösség felelőssége megóvni Irakot, az irakiakat és az egész régiót" - fogalmazott a kormányfő.

A Bagdadban előre be nem jelentett látogatást tevő Kerry a találkozó után azt mondta, biztatónak tartja az iraki államfő terveit a hadsereg újjáépítésére és a vallási törésvonalak mentén megosztott társadalom megbékítésére vonatkozóan.

Az iraki parlament hétfőn jóváhagyta a miniszterelnök programját és kormányának összetételét. Washington korábban az Iszlám Állammal szembeni amerikai segítség feltételéül szabta az egységkormány megteremtését. Az amerikai diplomácia vezetője ennek kapcsán méltatta, hogy a kormányban a szunnita kisebbség tagjai is helyet kaptak.

Kerry közölte, az Egyesült Államok számos más országgal együtt készen áll arra, hogy egy széles nemzetközi koalíciót alakítsanak a Közel-Keleten előrenyomuló terrorszervezet ellen. Leszögezte, hogy a nemzetközi közösség nem fogja szótlanul tűrni az Iszlám Állam előretörését, és kulcsfontosságú partnernek nevezte Irakot a szervezet elleni küzdelemben.

"Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy a koalíció, amely globális stratégiánk középpontjában áll, a következő napokban tovább fog szélesedni és mélyülni" - jelentette ki a politikus.

Az amerikai külügyminiszter az iraki kormányfőn kívül Fuád Maszúm államfővel, Ibráhim Dzsaafari külügyminiszterrel és Szálim al-Dzsaburi parlamenti elnökkel folytat még tárgyalásokat Bagdadban.

Kerry több országot érintő közel-keleti körúton van, amelynek során igyekszik összekovácsolni egy több mint negyven országból álló koalíciót a térség országaiban nagy félelmet keltő Iszlám Állammal szemben. Irak után csütörtökön Szaúd-Arábiába utazik tovább. Dzsiddában találkozik az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának - Szaúd-Arábia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar - külügyminiszterével. A tanácskozáson jelen lesznek Egyiptom, Jordánia, Libanon és Törökország képviselői is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×