Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az NVB

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 9. 19:29
Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB egyhangú döntéssel vette nyilvántartásba a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listáját, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listáját, a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság listáját, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listáját, a Magyarországi Szlovének Szövetsége listáját, a "RUKISÖSZ" a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület listáját, a Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége listáját, a Magyarországi Horvátok Szövetsége listáját, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listáját valamint a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület listáját.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett kilenc országos nemzetiségi listát.

Október 12-én a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg.

Az országos nemzetiségi listákat szeptember 9-én 16 óráig kellett bejelenteni az NVB-nél, a határidőig összesen 31 listát jelentettek be.