eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Pálffy Ilona: nem mindenütt választanak most polgármestert

Vannak olyan települések, ahol még nincs polgármester-jelölt, de olyan is akad, ahol 43-an pályáznak a település élére - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy hétfő délután lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Pálffy Ilona hozzátette: a nemzetiségi választópolgárok még regisztrálhatják magukat.

Lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a voksoláson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban településenként meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, és hétfő délután 4 óráig leadták azokat.

Pálffy Ilona beszámolt arról, hogy csaknem 400 településen, általában a legkisebb falvakban nincs polgármesterjelölt. Hozzátette: ezeken a helyeken időközi választást kell majd kiírni, és a voksolást várhatóan decemberben, januárban tarthatják meg. Olyan települések is akadnak ugyanakkor, ahol 43-an pályáznak a polgármesteri posztra.

A nemzetiségi választópolgárok ugyanakkor még szeptember 26-ig regisztrálhatják magukat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

"Nem is a jelölő szervezeteknek, hanem maguknak a nemzetiségi választópolgároknak van lehetőségük regisztrálni, mert csak az szavazhat - egyébként az is jelölhetett - aki először beregisztrált egy adott nemzetiségként. Ez a határidő szeptember 26., tehát a választ megelőző 16. nap" - ismertette.

Pálffy Ilona kiemelte, hogy a jelölteknek elég maguknak vallani arról, hogy melyik nemzetiséghez tartoznak. Ehhez elegendő, ha beküldik adataikat - nevüket, személyi számukat, anyjuk nevét, lakcímüket - a helyi választási irodához és megjelölik, hogy melyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A regisztrálás január óta folyik.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszélt, hogy eddig 185 ezren regisztráltak valamelyik nemzetiséghez. A nemzetiségi választást a népszámlálási adatok alapján tűzte ki a nemzeti választási bizottság, 1745 településen. Összesen 2715 nemzetiségi szavazhat ezeken a helyeken.

Pálffy Ilona hozzátette: lehet olyan település, ahol nem tűznek ki nemzetiségi szavazást, de néhányak valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat, ők a helyi választási bizottságnál adhatják le szavazataikat.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszámolt, hogy pénteken és szombaton ellenőrzik a helyi választási irodák az októberi önkormányzati választás szavazólapjait, amelyek a hitelesítést követően kerülnek nyomdába. A választásra nagyjából 20 millió szavazólap készül, összesen 10 ezer 300 különböző.

Az ellenőrzés során a címertől kezdve a nevek pontos leírásán át a közös jelöltek sorrendjéig mindent megvizsgálnak. Pálffy Ilona elmondta: a legkisebb hiba esetén is jogorvoslati lehetőség van.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta: a szavazólapon a pártok logói 2 szer 4 cm-esek lehetnek. Jelezte, hogy első látásra csalóka ez a kép, úgyhogy rendszeresen vonalzóval szokták megmérni, valóban az előírt méretű-e az embléma.

A szavazólap hibáját először a választási bizottságnál kell jelezni, majd egy napon belül bíróság elé is kerül az ügy, amelyről a testület szintén egy napon belül hoz döntést - mondta Pálffy Ilona.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×