eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ezeknek a pártoknak lehet kompenzációs listája Budapesten

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt állíthat kompenzációs listát a fővárosban az októberi önkormányzati választáson, vagyis ezek a jelölőszervezetek részesülhetnek a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból képzett mandátumokból.

Ez azt jelenti, hogy elvileg az említett hét párt között osztható majd ki a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés kilenc listás képviselői mandátuma, a többi helyre a megválasztott polgármesterek ülhetnek be.

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

Fővárosi kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthatott, amely legalább 12 fővárosi kerületben polgármesterjelöltet tudott állítani. Ennek a feltételnek hét párt, illetve pártszövetség felelt meg.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×