Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zombor: garantálja az állam a nagyatádi kórház megmaradását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagyatádi kórház megmaradására garanciát jelent, hogy egy öt évig tartó "elvetélt" privatizációs kísérlet után 2013-tól állami tulajdonba került - hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a somogyi egészségügyi intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Zombor Gábor a kórház szakmai vezetésével folytatott megbeszélést követően azt mondta: jelentős korszerűsítés, mintegy kétmilliárd forint értékű fejlesztés lesz az intézményben.

A szakpolitikus a vidéki kórházak fontosságát hangsúlyozva közölte: jelenleg 160 helyszínen 340 milliárd forintot megközelítő beruházások, fejlesztések vannak az országban, döntően vidéki egészségügyi intézményekben.

"Minden tiszteletem az önöké" - fogalmazott a Zombor Gábor, aki úgy vélekedett, látva az öt év történéseit, "nem kis kitartás és hősiesség" kellett ahhoz, hogy a dolgozók higgyenek a kórház megmaradásában, és abban, hogy lesznek fejlesztések.

Az, hogy állami tulajdonba került a kórház, együtt járt azzal, hogy 2012-2014 között 975 millió forintot fizetett ki az állam különböző jogcímeken, részben tartozások kiegyenlítésére, illetve utólagos béremelésekre, bérpótlékokra - idézte fel az államtitkár, majd arról beszélt, hogy az előzményeknél "örvendetesebb" a térség betegeinek, az orvosoknak, a nővéreknek, mindazoknak, akik kitartottak, hogy egy közel kétmilliárdos fejlesztés valósul meg ebben az kórházban.

"Ez az út jó" - mondta az államtitkár, hozzátéve: ha ezen az úton maradnak, akkor hosszú távon számíthatnak arra az itt dolgozók, hogy megfelelő munkahelyük lesz, Nagyatádnak pedig olyan kórháza, amely megfelelő színvonalon képes ellátni a térség közel 70 ezer lakosát.

Úgy vélekedett: amellett, hogy államilag garantálják a meglévő kórházak megmaradását, a tervezett intézkedések jelentősen bővítik a helyi közösségek, a helyi szakmai vezetés mozgásterét.

Zombor Gábor az MTI-nek arra kérdésére, hogy mikor fogadhat betegeket a Kaposvári Egyetem tavasszal átadott PET (pozitron emissziós tomográfia) Centruma, azt mondta: megoldódott az országban egyedülálló berendezésekkel felszerelt diagnosztikai központ működéséhez szükséges finanszírozás kérdése, így várhatóan egy hónapon belül megkezdődhetnek a vizsgálatok, amelyek a daganatos betegségek korai felismerését teszik lehetővé.

Kitért arra is, hogy a kórház szakmai vezetése részéről felmerült, hogy Nagyatádon is legyen lehetőség CT (computer tomográf) vizsgálatokra. Mint mondta, amennyiben a feltételek adottak, akkor a térségi együttműködés keretében és a fejlesztések részeként szakmailag támogatná, hogy a sürgősségi ellátásban erre legyen lehetőség. Természetesen ennek van gazdasági vonatkozása is, ami további egyeztetést igényel - jegyezte meg Zombor Gábor.

A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) az eseményhez kapcsolódva közleményben üdvözölte, hogy a nagyatádi kórház visszakerült köztulajdonba. Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "szakszervezetünk éveken keresztül küzdött azért, hogy ne privatizálják a Nagyatádi Kórházat".

Cser Ágnes egyúttal arra a "sajnálatos tényre" is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi években a nagyatádi kórházhoz tartozó fürdő-részleget leválasztották, így az kikerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásból. Megítélése szerint ugyanis "a magyarországi egészségi állapot indokolttá teszi, hogy a drága közlekedés és a távolságok miatt a betegekhez és a hozzátartozókhoz minél közelebb kerüljön a gyógyítást követő rehabilitáció is".