Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeresen összekapcsolták a Szojuz TM-8 űrhajót és a Mir űrállomást - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 8. péntek: A külkereskedelem előtt álló feladatokat is ismertette a hallgatósággal Beck Tamás kereskedelmi miniszter a Külkereskedelmi Főiskola diplomaosztó ünnepségén. George Bush amerikai elnök a törvényhozás elé terjesztette a Magyarországnak és Lengyelországnak nyújtandó 30, illetve 115 millió dolláros segélyek tervét.

A külkereskedelem előtt álló feladatokat is ismertette a hallgatósággal Beck Tamás kereskedelmi miniszter a Külkereskedelmi Főiskola diplomaosztó ünnepségén. A miniszter kifejtette: ahhoz, hogy az ország gazdasága működőképes maradjon és visszafizesse külföldi adósságát, szükség van az import mérséklésére. A 17.5 milliárd dolláros tartozásból Magyarországnak az idén 3 milliárd dollárt kell törlesztenie, ebből 1.2 milliárd dollár a kamat, a többi pedig az esedékes tőketörlesztés. A miniszter rámutatott, hogy a konvertibilis kivitel arányaiban változatlanul igen alacsony, mindössze 6,2 milliárd dollárra tehető.

George Bush amerikai elnök a törvényhozás elé terjesztette a Magyarországnak és Lengyelországnak nyújtandó 30, illetve 115 millió dolláros segélyek tervét. Azokról az összegekről van szó, amelyeket Bush elnök nyári varsói és budapesti látogatása idején ígért meg. A Kongresszushoz küldött levelében Bush elnök a segélyprogram mielőbbi jóváhagyását sürgette.

Mára virradóra több mint száz NDK-állampolgár lépte át illegálisan a magyar-osztrák határt - közölték az osztrák Vöröskereszt tisztségviselői. Ezzel megint erőteljesen megnövekedett a határátlépők száma, hiszen az előző éjjel csupán ötvenen kísérelték meg az átjutást. A menekülők többsége magyarországi táborokból érkezett, és azért szánta rá magát az illegális határátlépésre, mert nem tudta, hogy mennyi ideig kell még az átmeneti táborokban várakoznia - közölte egy osztrák vöröskeresztes a Reuter hírügynökség munkatársával. A Magyarország felől érkező határátlépők között néhány cseh és román állampolgár is volt.

Moszkvai idő szerint hajnali kettő óra huszonöt perckor sikeresen összekapcsolták a két nappal ezelőtt indult Szojuz TM-8 űrhajót és a Mir űrállomást. Miután ellenőrizték, hogy a dokkolás légmentesen sikerült-e, a Szojuz két űrhajósa, Alekszandr Viktorenko és Alekszandr Szerebrov átszállt az űrállomásra. A Mir több mint három és fél éve kering földkörüli pályán, ebből eddig 880 napot úgy töltött el a világűrben, hogy személyzet is volt a fedélzetén. Az új legénység programjában űrbiológiai, orvostudományi és technológiai kísérletek elvégzése szerepel.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.