eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla

Lejárt a jelöltállítási határidő - a nap hírei

Újabb két pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. Az OTP csoport cégei ismét beadták a Fővárosi Törvényszékre devizahiteles kereseteiket.

Újabb két pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú ítélet szerint a hitelintézetek szerződési feltételei nem állnak összhangban a törvénnyel, nem feleltek meg az átláthatóság kritériumának, így tisztességtelenek és érvénytelenek. A bíróság előzőleg szeptember 23-ra halasztotta az ítélethozatalt az UniCredit bank magyar állam ellen indított perében, és elutasította azt a kérést, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz forduljon, és függessze fel az eljárást. Eddig 12 perben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék. 9 felperesi keresetet elutasított, a Magyar Cetelem Bank és az UCB Ingatlanhitel Zrt. keresetének részben helyt adott, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet eljárását pedig felfüggesztette. A legtöbb ügyben szeptember közepén várható ítélet.


Az OTP csoport cégei ismét beadták a Fővárosi Törvényszékre devizahiteles kereseteiket - erősítette meg a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor elmondta: az OTP Bank a perrel érintett teljes szerződésállományáról, körülbelül 120-130 ezer szerződésről próbálja majd bebizonyítani, hogy az abban foglalt feltételek tisztességesek voltak. Úgy vélte ugyanakkor: a Kúria jogegységi döntése olyan feltételeket támasztott utólag ezekkel a szerződésekkel szemben, amelyek korábban nem voltak ismertek, ennek következtében pedig nem is voltak betarthatóak.


Lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a délután 2 órai adatok alapján közölte: a jelöltek közül 50 ezren adták le ajánlóíveiket a helyi választási bizottságoknál, de nagyon sokan hagyták ezt az utolsó pillanatra. Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy 385 településen, általában a legkisebb falvakban nincs polgármesterjelölt. Hozzátette: ezeken a helyeken időközi választást kell majd kiírni, és a voksolást várhatóan decemberben, januárban tarthatják meg.


Valódi értékekre támaszkodó versenyképes, hatékony és fenntartható felsőoktatást szeretne a kormány - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Budapesti Gazdasági Főiskola tanévnyitóján fontosnak nevezte az állami szerepvállalást. Hozzátette: az átalakításnak racionálisnak kell lennie, és lehet, hogy egy adott szak kevesebb helyen indul majd, de ott az eddigieknél magasabb színvonalon. Hangsúlyozta: pénzt nem vesznek, el, csak máshol és máshogyan adnak majd. A tárcavezető szerint nem szabad megszűntetni a képzést ott, ahol nincs alternatívája a felsőoktatásnak., Balog Zoltán megjegyezte: a bolognai rendszert tíz év után felül kell vizsgálni.


Országos vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyetemi és főiskolai gólyatáborok szervezése ügyében. Aáry-Tamás Lajos közölte: miután kiderült, hogy egy gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, számos volt és jelenlegi hallgató számolt be olyan esetről, amelyből gyanítható, hogy a fiatalok méltósága sérülhetett. A biztos a felsőoktatási intézmények vezetőitől, és a hallgatói önkormányzatok vezetőitől egyaránt nyilatkozatot kér. Az ELTE gólyatáborában történt nemi erőszakkal összefüggésben Mezey Barna, az egyetem rektora azt mondta: ha megállapítják a szervezők személyi felelősségét, akár meg is válhat az egyetem a vétkes hallgatóktól.


A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudta megtartani mára (hét) meghirdetett ülését az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A testület szocialista elnöke elmondta: tájékoztatást szerettek volna kérni Matolcsy György jegybankelnöktől a nemzeti bank közpénzből megvalósított befektetéseiről, azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól. Burány Sándor emlékeztetett: az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank közgazdászképzés céljából több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak, emellett megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace irodaházat. A kormánypártok és az MNB korábban jelezte: törvénytelennek tartják a testület összehívását.


Jóváhagyta az Európai Bizottság az Apollo gumiabroncsgyárához nyújtandó beruházási támogatást. A gyöngyöshalászi üzem felépítéséhez az állam csaknem 29 milliárd forintos forrást biztosít. A versenypolitikáért felelős brüsszeli biztos hangsúlyozta: az Apollo Magyarország projektje a tervek szerint 975 új munkahelyet teremt Gyöngyöshalászon, amivel fellendíti a régió fejlődését anélkül, hogy indokolatlanul torzulna az egységes piac.


Drágul a benzin szerdán. A Mol 4 forinttal emeli a 95-ös üzemanyag literenkénti nagykereskedelmi árát. Az intézkedéssel a benzin litere átlagosan 421 forintba kerül majd, a dízel átlagára 427 forint marad. A Mol legutóbb múlt szerdán változtatott az árakon, akkor 2-2 forinttal emelte a két legfőbb üzemanyagfajta árát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×