Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn nem hallgatják meg Matolcsyt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn hallgatná meg a Magyar Nemzeti Bank elnökét az Országgyűlés költségvetési bizottsága a jegybank legutóbbi kiadásairól, ha a kormánypárti képviselők és maga a jegybankelnök nem tartaná törvénytelennek az eljárást.

Mára hívta össze a testület szocialista elnöke, Burány Sándor az Országgyűlés költségvetési bizottságát, hogy meghallgassák Matolcsy György jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban nyilvánosságra került kiadásairól. Az előző hetek híradásai alapján a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, emellett az MNB megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace-t.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke korábban azt mondta: "Meghallgatnánk tisztelettel a felügyelőbizottság volt tagjait és Matolcsy Györgyöt is személyesen, hogy ezek a kiadások mennyiben függnek össze az államháztartás hiányával, a mi szakmai álláspontunk szerint ugyanis ezt növelik. Ezen keresztül az államadósságot is növelik. A hatályos törvényi rendelkezések szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bank mindenkori veszteségét a magyar költségvetés téríti meg és a Magyar Nemzeti Bank esetleges nyereségét pedig köteles befizetni az államkasszába."

Burány Sándor az ülés összehívásakor hangsúlyozta, hogy a meghallgatást az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte, mert a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, így az MSZP azt is kezdeményezni fogja, hogy az Állami Számvevőszék tartson rendkívüli ellenőrzést a jegybanknál.

A költségvetési bizottság fideszes alelnöke Szűcs Lajos viszont úgy vélte, hogy a szocialista politikus törvénytelenül hívta össze a testület ülését, mivel a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Ezen az állásponton volt a jegybankelnök is. Szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tette, hogy Matolcsy György nem megy el a költségvetési bizottság ülésére.
Mindezek nyomán az LMP kezdeményezte, hogy a gazdasági bizottság hallgassa meg a jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bank kiadásairól.

Hanganyag: Sigmond Árpád