eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hétfőn nem hallgatják meg Matolcsyt

Hétfőn hallgatná meg a Magyar Nemzeti Bank elnökét az Országgyűlés költségvetési bizottsága a jegybank legutóbbi kiadásairól, ha a kormánypárti képviselők és maga a jegybankelnök nem tartaná törvénytelennek az eljárást.

Mára hívta össze a testület szocialista elnöke, Burány Sándor az Országgyűlés költségvetési bizottságát, hogy meghallgassák Matolcsy György jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban nyilvánosságra került kiadásairól. Az előző hetek híradásai alapján a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, emellett az MNB megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace-t.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke korábban azt mondta: "Meghallgatnánk tisztelettel a felügyelőbizottság volt tagjait és Matolcsy Györgyöt is személyesen, hogy ezek a kiadások mennyiben függnek össze az államháztartás hiányával, a mi szakmai álláspontunk szerint ugyanis ezt növelik. Ezen keresztül az államadósságot is növelik. A hatályos törvényi rendelkezések szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bank mindenkori veszteségét a magyar költségvetés téríti meg és a Magyar Nemzeti Bank esetleges nyereségét pedig köteles befizetni az államkasszába."

Burány Sándor az ülés összehívásakor hangsúlyozta, hogy a meghallgatást az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte, mert a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, így az MSZP azt is kezdeményezni fogja, hogy az Állami Számvevőszék tartson rendkívüli ellenőrzést a jegybanknál.

A költségvetési bizottság fideszes alelnöke Szűcs Lajos viszont úgy vélte, hogy a szocialista politikus törvénytelenül hívta össze a testület ülését, mivel a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Ezen az állásponton volt a jegybankelnök is. Szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tette, hogy Matolcsy György nem megy el a költségvetési bizottság ülésére.
Mindezek nyomán az LMP kezdeményezte, hogy a gazdasági bizottság hallgassa meg a jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bank kiadásairól.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×