eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hende: a gyorsreagálású erő parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák

Az ukrán válságra válaszként létrehozandó gyorsreagálású NATO-erő parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A NATO walesi csúcsértekezletén egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról született megállapodás. Hende Csaba a rádióban elmondta: a több ezer fős többnemzeti összhaderőnemi alakulat a döntéstől 2-5 napon belül mozgósítható lesz. A lengyelországi parancsnokságon biztosan lesznek magyar katonák, "a többit meglátjuk" - mondta a tárcavezető.

Hende Csaba kitért arra, hogy a NATO 28 tagállamának állam- és kormányfői nyilatkozatban deklarálták, hogy a védelmi kiadások aránya 2024-ig megközelíti a GDP 2 százalékát. Ezen belül a védelmi költségvetés 20 százalékát a haderő fejlesztésére kell fordítani. Kérdésre kijelentette: Magyarország ezt vállalta.

A honvédelmi miniszter felidézte, hogy a magyar kormány már 2012-ben határozott a védelmi költségvetés szinten tartásáról, majd fokozatos növeléséről, és kidolgozták a haderő fejlesztésének terveit. Az Országgyűlésnek kell majd döntenie arról, hogy ezeket a fejlesztéseket meggyorsítsák, illetve növeljék. Mindezek nyomán Magyarország katonai képességei alapvetően megújuljanak - hangsúlyozta Hende Csaba.

A miniszter szerint jelenleg az egész NATO-nak komoly teendői vannak. A katonai tervezőknek el kell készíteniük azokat a még hiányzó vészhelyzeti terveket, amelyek kézzelfoghatóbbá teszik azt a biztonsági garanciát, amely a NATO alapszerződésének, azon belül is az 5. cikkelynek lényege. A szövetség tagjainak nyújtandó segítség részleteit foglalják írásba, és az elkövetkező időszakban mindezt be is gyakorolják. A NATO áthatolhatatlan falat húz a szövetség keleti határán - emelte ki a miniszter,

Hende Csaba az M1 Ma reggel című műsorában szólt arról is, hogy a múlt heti NATO-csúcson Magyarország a pápai bázisrepülőtér fejlesztését is vállalta. Erre mintegy 20 milliárd forintot fordítanak majd. Számos hadgyakorlaton vesznek részt a magyar katonák, a Baltikumba két-két és fél hónapra küldenek egy lövészszázadot. Az ukrán konfliktusban megsérült katonák ápolását és rehabilitációját a magyar honvédegészségügy intézményei is segítik majd - mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×