Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok utalványra kaphatnak csak benzint Csehszlovákiában - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 7. csütörtök: A kormány úgy döntött, hogy az állami vagyonkezelői szervezet felállítása, illetve a privatizációs program kidolgozása kiemelten fontos feladat, ezért a folyamatot fel kell gyorsítani úgy, hogy a vonatkozó törvényjavaslatot október végéig az Országgyűlés elé terjeszthessék. Czipper Gyula ipari miniszterhelyettes az MTI-nek cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy január 1-jétől a Szovjetunió a KGST-országoknak dollárért szállít kőolajat.

A kormány úgy döntött, hogy az állami vagyonkezelői szervezet felállítása, illetve a privatizációs program kidolgozása kiemelten fontos feladat, ezért a folyamatot fel kell gyorsítani úgy, hogy a vonatkozó törvényjavaslatot október végéig az Országgyűlés elé terjeszthessék. Erről Martonyi János privatizálási kormánybiztos számolt be. Elismerte, hogy a privatizációs politikában ma még sok az alapvető ellentmondás, ami jelentős kockázatokat rejt magában. Reális a veszélye ugyanis, hogy az állami vagyon értéken alul cserél gazdát, átjátszás tárgyává, egyéni érdekek korlátlan érvényesítésének az áldozatává válik - mondta Martonyi János.

Czipper Gyula ipari miniszterhelyettes az MTI-nek cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy január 1-jétől a Szovjetunió a KGST-országoknak dollárért szállít kőolajat. A politikus elmondta: a tárca egyelőre nem tud ilyen szovjet tervről. Hozzátette, jelenleg folynak a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi tervegyeztetések a következő hat évre szólóan. Ezeken kerülhet szóba, hogy az árucsere-forgalom elszámolásában esetleg konvertibilis valuta-elszámolásra térne át a két ország. Egyébként hosszabb távon elképzelhető, hogy Magyarország máshonnan is vásárol majd olajat, mégpedig az Adria kőolajvezetéken keresztül - mondta az ipari miniszterhelyettes.

Csehszlovákia hivatalos diplomáciai jegyzékben jelentette be, hogy szeptember 18-tól a magyar állampolgárok csak utalványra kaphatnak autójukba benzint az országban. A talonok árát úgy állapítják meg, hogy az megfeleljen a benzin magyarországi jelenlegi árának.

Az MSZMP, mint önálló politikai mozgalom, kapcsolatokat kíván építeni az egyházakkal is. Erről Nyers Rezső a Magyar Szocialista Munkáspárt elnöke beszélt a Parlamentben, ahol az egyházak vezetőivel találkozott. A politikus kifejtette: az MSZMP nem a politikai csatározásokba kívánja bevonni az egyházakat, hanem olyan, közösen képviselhető és elfogadható értékek védelmében vállalt együttműködésbe, mint a szociálpolitika, az egészségvédelem, a kultúra, és az oktatás.

Megnyílt az út Márai Sándor irodalmi hagyatékának hazatérése számára - jelentette be Hazai György, az Akadémiai Kiadó és Nyomda Vállalat főigazgatója. Az idén februárban, Kaliforniában elhunyt író hagyatékának gondozóival folytatott tárgyalások alapján Márai Sándor művei az Akadémiai Kiadó közreműködésével kerülnek haza. Már elkezdték a konkrét kiadási terv összeállítását - mondta a főigazgató.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.