Önkormányzati választás - kampányhírek

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 6. 21:51
Tarlós István szerint egyre élhetőbb város Budapest. Az Együtt-PM szövetség beadvánnyal fordul a Fővárosi Választási Bizottsághoz. Falus Ferenc kész a főpolgármester-jelölti vitára, miután a Jobbik főpolgármester-jelöltje nyilvános vitára hívta az októberi önkormányzati választáson induló valamennyi főpolgármester-jelöltet.

A főváros az élhető nagyvárosok sorrendjében egyre előkelőbb helyen szerepel a nemzetközi listákon az utóbbi években - mondta Tarlós István főpolgármester szombaton a Népligetben, a Múltidéző Piactér és a SzeptEmber Feszt ünnepélyes megnyitóján. A kormánypártok főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta: ez az eredmény a fővárosnak és a kamarának egyaránt köszönhető. Tarlós István felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban folyamatosan javul a közterek és az épületek állapota, így nem véletlen, hogy 2014 első félévében több mint 4 százalékkal nőtt a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma.

Az Együtt-PM szövetség beadvánnyal fordul a Fővárosi Választási Bizottsághoz, hogy különös körültekintéssel járjon el a főpolgármester-jelöltek ajánlásainak ellenőrzésekor. Ezt Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke nyilatkozta szombaton az MTI-nek, miután Twitter-oldalára kiírta: a szövetség kezdeményezni fogja a választási bizottságnál a főpolgármester-jelöltek ajánlásainak tételes ellenőrzését. Szigetvári Viktor kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy sajtóhírek szerint az egyik jelöltállító szervezet főpolgármester-jelöltje a Fidesztől kap aláírásokat. Mint mondta, ennek a hírnek a valódiságáról nincs információja, de az ráirányítja arra a figyelmet, hogy továbbra sem ellenőrizhető a többes ajánlás rendszere. A Népszabadság szombati számában egy neve mellőzését kérő Fidesz-aktivistára hivatkozva azt írta, a Fidesz Budapesten segítséget nyújt a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ahhoz, hogy összegyűljön a főpolgármester-jelöltjük indulásához szükséges ötezer ajánlás.

Falus Ferenc kész a főpolgármester-jelölti vitára. Ezt a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje szombaton közölte az MTI-vel. A közleményben arra reagált, hogy Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje nyilvános vitára hívta az októberi önkormányzati választáson induló valamennyi főpolgármester-jelöltet. Falus Ferenc közölte, a jelöltség elfogadásakor világossá tette, hogy készen áll a jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal való vitára, így elfogad bármilyen, erre irányuló javaslatot. Hangsúlyozta, Budapestnek változásra van szüksége, a Fidesz-uralmat meg kell törni, és a nagy nyilvánosság előtt lefolytatott viták segítik ezt a folyamatot.

A Liberálisok nyugodtan várják az októberi önkormányzati választásokat és biztosak abban, hogy Budapesten el tudják indítani főpolgármester-jelöltjüket: Bodnár Zoltánt. Erről Fodor Gábor, a párt elnöke, független országgyűlési képviselő beszélt újságíróknak szombaton a főváros XIII. kerületében rendezett Pozsonyi Piknik nevű rendezvényen, ahol a Liberálisok aktivistáival közös aláírásgyűjtést tartott. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy pártja országszerte összesen 380 polgármestert és önkormányzati képviselőt kívánt indítani, a jelöltállítási folyamat pedig szombatig vidéken a legelőrehaladottabb, ott az indulni szándékozók 90 százaléka összegyűjtötte a szükséges aláírásokat.