eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ez okozhatta az idei csapadékos nyarat

Az Atlanti térségben kialakult ciklonok a megszokott vonulási pálya helyett a Földközi-tenger fölé helyeződve töltődtek meleg, páradús levegővel, valamint lokális hatásoknak is köszönhető volt az idei, szokatlanul csapadékos nyár - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

"Az idei nyár szokatlanul csapadékos volt, a június ugyan egy szárazabb időszakkal kezdődött, 8-ától volt egy komolyabb hőhullám, ekkor rögzítettük a nyár legmagasabb értékét, 36,5 Celsius fokot Budakalászon" - ismertette Lakatos Mónika.

"A kilencvenes évektől hozzászoktunk, hogy aszályos, hőhullámokkal terhelt nyarakat élünk meg, ezért is volt a mostani szokatlan. A csapadékos, szeszélyes időjárás már májusban megmutatta az erejét, voltak heves felhőszakadások, esőzések. Utána jött egy kevésbé csapadékos június, országos átlagban körülbelül a fele hullott le a szokásos nyári értéknek az első nyári hónapban. Ezzel szemben a július nagyon csapadékos volt, a megfigyeléseink sorozatában, amely 1901-től áll rendelkezésre, a hatodik legcsapadékosabb júliust rögzítettük. Augusztus is sok heves eseményt produkált, az előzetes adataink szerint augusztus elején és végén is gyakori, heves, özönvízszerű esőzések fordultak elő többfelé az országban. Összességében az idei nyáron körülbelül egy augusztusnyi csapadékkal hullott több, mint a szokásos érték" - foglalta össze az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. Hozzátette: "a mérséklet öv áramlási rendszerében történtek ugyan változások, de az éghajlatváltozás és egy-egy szélsőséges esemény nem hozható közvetlen kapcsolatba a klímaváltozással, az idei csapadékos nyár kialakulásának okát még kutatni kell."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×