eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Csaknem egymillióan fognak emigrálni a Varsói Szerződés tagországaiból - 25 éve történt

1989. szeptember 6. szerda: Csehszlovákia a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építésének eredeti tervét megváltoztatva saját területén, a Somorja közelében levő Gutornál akarja elkeríteni a Duna medrét, hogy még idén feltölthesse a körtvélyesi tározót. A Magyar Demokrata Fórum vezetői szerint az MSZMP-ből esetleg létrejövő szocialista reformpárt a leendő országos választásokon a szavazatok 30 százalékát szerezheti meg. Az MDF 40 százalékra számít.

Csehszlovákia a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építésének eredeti tervét megváltoztatva saját területén, a Somorja közelében levő Gutornál akarja elkeríteni a Duna medrét, hogy még idén feltölthesse a körtvélyesi tározót. Erről Józef Oblozinsky, a vízlépcsőrendszer építését irányító operatív csoport csehszlovák tagozatának vezetője beszélt egy interjúban. Elmondta, hogy terveik szerint jövő júliusban indítják be a bősi erőmű első turbináját.

A Magyar Demokrata Fórum vezetői szerint az MSZMP-ből esetleg létrejövő szocialista reformpárt a leendő országos választásokon a szavazatok 30 százalékát szerezheti meg. Az MDF 40 százalékra számít. Erről a szervezet vezető képviselői, köztük Debreczeni József és Csóti György beszéltek Bécsben egy sajtóértekezleten. Az Osztrák Néppárt politikai akadémiája a héten ötnapos szemináriumot rendez az MDF 15 tagú küldöttsége számára a pártpolitikai munka módszereiről.

1990. január elsejétől a KGST-országoknak is dollárban kell kiegyenlíteniük a Szovjetuniótól vásárolt kőolajat - írja a hamburgi Német Keletkutató Intézet. A nyugatnémet szakértők véleménye szerint a döntés hátterében az áll, hogy a Szovjetunió nagy mennyiségű nyersolajat és olajszármazékot szállít a KGST-országokba anélkül, hogy azért használható ellentételezést kapna. A hamburgi intézet közlése szerint a szovjet kormány képviselői az új helyzetről júliusban és augusztusban tájékoztatták a KGST-államok kormányait.

Ebben az évben csaknem 1 millióan fognak emigrálni a Varsói Szerződés hét tagországából - erre számít az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala. Ez lehet a legnagyobb kivándorlási hullám Kelet-Európából a második világháború óta. A legnagyobb exodus Bulgáriában zajlik. Eddig több mint 310 ezer bulgáriai török menekült Törökországba az erőszakos kulturális asszimiláció elől. A Szovjetunióból 50 ezer zsidó fog kivándorolni az idén. Az eddigi legnagyobb menekülési hullámokban, vagyis az 1956-os magyar felkelés leverése után 170 ezer magyar, az 1968-as prágai tavasz elfojtása után pedig csaknem 100 ezer csehszlovák menekült Nyugatra - írja a Reuter brit hírügynökség.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×