eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sátortábor a nyugatnémet nagykövetségen - 25 éve történt

1989. szeptember 5. kedd: Horváth István belügyminiszter az MTI-nek elküldött nyilatkozatban árnyalta a Stern nyugatnémet magazinnak adott interjújában elmondottakat. A csernobili sugárszennyezés hatása még ma is gondot okoz Svédországban, mivel több területen fogyaszthatatlan a hal- és vadhús az igen magas sugárszennyezettség miatt

Horváth István belügyminiszter az MTI-nek elküldött nyilatkozatban árnyalta a Stern nyugatnémet magazinnak adott interjújában elmondottakat. A miniszter a képeslapnak úgy nyilatkozott, hogy talán még egy-másfél hónapig is eltarthat az NSZK-ba kivándorolni szándékozó, Magyarországon tartózkodó NDK-s menekültek ügyének rendezése. Ugyanakkor más hírforrások a probléma közeli megoldásáról számoltak be. Mostani közleményében a miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy a Sternnek egy héttel korábban adott interjút, amelyet csak most közöltek. Azóta viszont a magyar külügyminiszter és a Belügyminisztérium megbízottja az NDK-ba látogatott és ott tárgyalásokat folytatott - hangsúlyozta közleményében Horváth István belügyminiszter.

Kisebbfajta sátortáborra emlékeztet a prágai nyugatnémet nagykövetség parkja, ahol már több mint háromszáz NDK-állampolgár tartózkodik. Csehszlovákia növekvő aggodalommal figyeli, hogy Budapest után saját fővárosában is egyre több NDK-állampolgár igyekszik a nyugatnémet nagykövetségen keresztül eljutni az NSZK-ba.

A csernobili sugárszennyezés hatása még ma is gondot okoz Svédországban, mivel több területen fogyaszthatatlan a hal- és vadhús az igen magas sugárszennyezettség miatt. Erről Budapesten tartózkodó svéd környezetvédelmi szakemberek számoltak be. Kiss Béla, az Állategészségügyi és Élelmiszervizsgáló Szolgálat radiológiai osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják az úgyn evezett indikátor növényeket, például a spenótot, a sóskát, a salátát. Ezek a növények ugyanis különösen jól jelzik a sugárszennyezettséget. A mért értékek egyértelműen bizonyítják, hogy a korábbi, alig kimutatható emelkedés után, ma már a csernobili robbanás előtti nagyságrendre állt vissza az élelmiszerek radioaktivitása - mondta a szakértő.

Enyhíthet a magyarországi telefonínségen egy újítás, amelyről a MTESZ Kossuth téri székházában a Panasonic japán cég valamint a Villamosipari Kutató Intézet szakemberei számoltak be. A bemutatott telefonkészülékek egyikével az elektromos hálózaton keresztül is kapcsolat létesíthető egy másik állomással. A Nyugat-Európában már alkalmazott műszaki megoldást tanulmányozzák a magyar szakemberek.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×