eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megalakult a Jancsó Miklós Alkotóműhely

A Magyar Filmművészek Szövetsége pénteken megalapította a Jancsó Miklós Alkotóműhelyt, egy megfogalmazásuk szerint demokratikusan és nyilvánosan működő, önkormányzatisággal rendelkező független intézményt - közölte pénteken az MTI-vel Tarr Béla filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke.

"Célunk, hogy a filmszakma valamennyi alkotójának lehetőséget teremtsünk egy szabad, a magyar és természetszerűen európai filmes hagyományokhoz méltó, műfaji korlátoktól mentes műhely létrehozására, abban reménykedve, hogy ez esélyt teremthet az alkotók szabad és magas színvonalú tevékenységének támogatására" - áll a közleményben.

A műhely segíteni szeretné a filmtervek, forgatókönyvek gondozását, megvalósításukban hatékonyan működne közre magyar és külföldi források, koprodukciós partnerek felkutatásával. "Fontos feladatunknak tartjuk a tehetséges fiatal alkotók pályakezdésének támogatását és a magyar film innovációjának ösztönzését és generálását" - írta a Kossuth-díjas alkotó.

"Természetes fórumot akarunk biztosítani a filmszakma szereplői közötti termékeny párbeszédnek, teret adni a filmtervek nyílt vitáinak, abban a reményben, hogy a nyitott eszmecsere segít mindannyiunknak, hogy korunk kihívásaira autentikus filmes válaszokat adjunk" - olvasható az összegzésben.

A Jancsó Miklós Alkotóműhely szeptember 27-én, Jancsó Miklós születésnapján meghirdeti első nyilvános forgatókönyv-pályázatát, ezzel is tisztelegve a névadó emléke előtt. A pályázatokról kuratórium dönt majd, amelynek tagságára a filmszakma szereplőitől várnak javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×