Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lázár János: van miért tisztelegnünk a magyar arisztokrácia előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormányoknak, illetve Magyarországnak van miért tisztelegnie a magyar arisztokrácia előtt - hangoztatta Lázár János az Esterházy családról szóló történeti munka pénteki bemutatóján, a család egykori kastélyában, Fertődön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az elmúlt negyedszázadban nagyon kevés alkalom volt, hogy a politikusok vállalják a kockázatot és tisztelegjenek a nemesség előtt. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta a tavalyi, fertődi kihelyezett kormányülés helyszínválasztását, hogy "egy plebejus kormány tiszteleghessen a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt".

"A magyar história ezer évének meghatározó családjáról" szólva kiemelte: mindig volt a a famíliának egy tagja, aki összefogta a szerteágazó, sokadíziglen összetartozó rokonságot, amelynek - európai ritkaságként - 18 tagja nyerte el az Aranygyapjas-rend tagságát.

Berényi László: Esterházyak. Egy ezeréves család történetei című könyvét méltatva Lázár János arról beszélt: annak "legindulatosabb, legforradalmibb" része lerombolja azt a mítoszt, hogy a család a Rákóczi-szabadságharc idején a labancok oldalára állt, de azt is bemutatja, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg a kastély megépítésével nem hivalkodni akart, hanem Magyarországot bekötni Európa kulturális vérkeringésébe.

Esterházy Antal herceg ez utóbbi gondolatra utalva arról beszélt az eseményen: köszönet illeti a kormányt azért, hogy felismerte a kastély jelentőségét, és meglátta benne a jövőbe mutató lehetőséget.

Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója az eseményen megemlítette: egyszerre szolgálják a kultúra, a tudomány és a kikapcsolódás céljait, a most bemutatott kötet pedig saját kiadású tudományos könyvsorozatuk első darabja, sikeres nyári eseménysorozatuk részeként említve a pénteken kezdődő VII. Haydn Vonósnégyes Fesztivált.