Dupla annyi erdő van mint 100 éve

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 5. 14:43
Száz év alatt Magyarország megduplázta erdőterületét, így az ország területének több mint egyötöde lett, és minden évben több ezer hektárral tovább bővül az új telepítéseknek köszönhetően - húzta alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten egy jubileumi ünnepség résztvevőit üdvözölve.

Nagy István, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) két évtizedes fennállását méltató rendezvényen arról is beszélt, hogy a Nemzeti Erdőprogram alapján - amely része a Nemzeti vidékstratégiának - felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Így a következő 10 év alatt várhatóan mintegy 700 ezer hektárral növekszik az erdők területe az országban, hogy az erdő által borított területek nagysága mihamarabb 20-ról 27 százalékra nőjön.

Hozzáfűzte: mivel Magyarországon sok az osztatlan közös tulajdonú és a gazdálkodás alá nem vont erdő, a kihasználatlan területek fontos tartalékot jelentenek a nemzetgazdasági növekedés szempontjából. Ezért az erdőgazdálkodás Magyarország egyik fontos kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban. Ebben a folyamatban a szaktárca számít a Megosz aktív közreműködésére.