Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legyen vegyestulajdonú piacgazdaság - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 4. hétfő: A kormány gazdasági reformbizottsága javaslatot készít a vegyestulajdonú piacgazdaság kialakítására. A Fidesz szeptember végén megrendezendő kongresszusán véglegesítik az ellenzéki ifjúsági szervezet választási programját.

A kormány gazdasági reformbizottsága javaslatot készít a vegyestulajdonú piacgazdaság kialakítására. Erről számolt be parlamenti sajtótájékoztatóján Nyers Rezső, a gazdasági reformbizottság elnöke. Kifejtette, hogy a javaslat nem pártálláspontnak tekinthető, hanem szakértői műhelymunka eredményének. A szakértők két résztanulmányt készítettek: az egyik a világgazdasági nyitás teendőivel foglalkozik, a másik pedig azzal, hogy miként lehet Magyarországon megteremteni a piacgazdaságot.

A Fidesz szeptember végén megrendezendő kongresszusán véglegesítik az ellenzéki ifjúsági szervezet választási programját - közölte az MTI-vel Vig Mónika, a Fidesz választmányának tagja. Elmondta: a Fidesz háromnapos balatonkenesei táborozásán döntöttek arról, hogy a Fidesz-szakértők háromszintű választási programot dolgoznak ki. Ennek első része közérthető formában foglalja magában a Fidesz elvi álláspontját a politikai és gazdasági átmenetről, valamint tartalmazza a választási stratégia főbb elemeit. Ehhez kapcsolódik majd a két melléklet, amelyből az egyik összegzi a részprogramok hangsúlyos elemeit, a másik részletesen tartalmazza majd a Fidesz politikai, gazdasági, oktatási, szociálpolitikai, egészségügyi programtervezetét. A választási program elkészítését Orbán Viktor koordinálja, a kampányfőnök Tirts Tamás lesz. A sikeres lebonyolításhoz nagyban hozzájárulhat majd a regionális irodák felállítása.

A hazai általános és középiskolákban megkezdődött a tanítás. A hétvégi tanévnyitó ünnepségeken mintegy 125 ezer első osztályos kisdiákot köszönthettek az iskolákban, velük együtt mintegy 1 millió 180 ezren tanulnak az új tanévben az alapfokú intézményekben. Az általános iskolások száma ezúttal is tovább csökkent, csaknem 60 ezerrel kevesebben járnak ebbe az iskolatípusba, mint tavaly. A középfokon az új tanévben összesen mintegy 40 ezerrel több diákot oktatnak majd, mint tavaly. A tankönyvek időben megérkeztek az iskolákhoz. Az első osztályos Képek könyve című rajztankönyv, a 7. osztályos földrajz, illetve a 8. osztályos fizika tankönyv csak augusztus végére készült el, e kiadványokat több helyütt néhány nap késéssel vehetik kézbe a diákok.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.