eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Velkey: béremelés nélkül nem lehet itt tartani az orvosokat

Az orvosok bérének jelentős emelésére lenne szükség, hogy érdemben csökkenjen a külföldre távozók száma - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Velkey György. A közintézményekben zajló magánpraxisok kifehérítése után a szolidaritás elvéhez továbbra is feltétlenül ragaszkodna a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az orvosok bérének jelentős emelésére lenne szükség, hogy érdemben csökkenjen a külföldre távozók száma.

Az elmúlt évek elvándorlási hulláma miatt nagyon elöregedett a magyar orvostársadalom - hívta fel a figyelmet Velkey György.

"2011-ben a kérelmezők, - itt a pontosan eltávozók nehezen meghatározhatók - 1200-an voltak. Most orvosokról beszélek. Aztán '12-ben, '13-ban csökkent, 1000 körüli értéken voltunk 2013-ban, az idei adatokat nem tudjuk. Ezek főleg fiatalabb orvosok. Néhány év, de különösen egy-két évtized múlva nagyon fog hiányozni, most is már hiányzik egy fiatal orvos generáció. Tehát ez egy nagyon súlyos kérdés" - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

"Nem csak bérkérdés a migráció, nem akarom ezt mondani, de olyan lemaradás van a bérekben más ágazathoz, vagy külföldhöz viszonyítva, hogy ha ez a béremelési hullám nem folytatódik, akkor nem fogjuk tudni itt tartani az orvosokat. Nagyon nagy a csábítás Európába, ahol hatalmas orvoshiány van, elviszik a magyar szakembereket, ha nem lépünk" - tette hozzá Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnöke a béremelések folytatását sürgette.

"Tehát azt én már most súlyosnak tartom, hogy 2014-ben nem volt a béremelésnek következő lépése. Különösen az ügyeleti díjak azok, amelyek nem emelkedtek ezalatt az időszak alatt. Óradíjban egy hatvanéves, főorvos beosztású szakorvos éjszakai ügyeletben hányad részét kapja mondjuk a mérnöki óradíjnak? Tizedét??? Körülbelül 2500-2800 forint az óradíja" - mondta Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnöke megjegyezte, hogy egy pályakezdő orvos óránként 1200 forintot kap az éjszakai ügyeletért.

Velkey György hangsúlyozta: ki kellene fehéríteni a közellátásban is dolgozó orvosok közintézményben folytatott magánpraxisát.

"Abban a rendszerben, hogy ha ezt kifehérítjük, és azt mondjuk, hogy ezt a fajta működést befogadja a közintézmény, akkor ott sokkal világosabb viszonyok alakíthatók ki, és néven nevezhetők azok a kérdések, hogy igen, a közvagyont, az ilyen értelemben rendelkezésre álló kórházi teret hogyan használja ki az orvos és ez mibe kerül, ezért mivel tartozik a beteg" - mondta Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnöke ugyanakkor a szolidaritás elvének elsődlegességéről is beszélt.

"Azok, akik a járulékot becsületesen befizették egész életükben, a bérből és fizetésből élő emberek, kapjanak tisztességes, kiszámítható, magas szintű ellátást, de aki még magasabb szintűt, vagy választott vagy hamarabb megjelenő ellátást akar, az eddig is megtalálta, és találja meg most, de úgy, hogy a közellátó az kapjon bónuszt" - hangsúlyozta Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnöke többletforrásokat remél a jövő évi költségvetésben.

"Forrásbővítéssel, a rendszer rugalmasabbá, decentralizáltabbá tételével, a fenntartó rendszer nem erős megbolygatásával, a béremelés folytatásával kellene tovább mennie a rendszernek" - emelte ki Velkey György.

Hanganyag: Exterde Tibor és Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×