eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Radikálisan megújított MSZMP kell - 25 éve történt

1989. szeptember 3. vasárnap: Tanévnyitóval egybekötött iskolaavató ünnepséget rendeztek Esztergomban a Dobó Katalin Gimnáziumban. 28 évvel az alakuló csúcsértekezlet után ismét Belgrádban ül össze az el nem kötelezett országok csúcskonferenciája.

Jogfolytonos, radikálisan megújított, a konzervatív elemektől megtisztított és platformszövetség alapján működő pártra van szükség. Így döntöttek a küldöttek az MSZMP reformköreinek második országos tanácskozásán. Nyers Rezső kitért arra a vitára is, amely a reformkörök tanácskozásán nagy hangsúlyt kapott: modell- avagy rendszerváltásra van-e szükség. Kijelentette: a modellváltással ért egyet abban az értelemben, hogy az a politikai és a gazdasági rendszer gyökeres reformját jelenti.

Tanévnyitóval egybekötött iskolaavató ünnepséget rendeztek Esztergomban a Dobó Katalin Gimnáziumban. Az oktatási intézmény létrehozását a városban és a környékén tapasztalható demográfiai robbanás tette szükségessé. A gimnázium eddig ugyanis az egészségügyi szakközépiskolával működött egy épületben, ám ez ma már szűk volt a két tanintézet számára.

28 évvel az alakuló csúcsértekezlet után ismét Belgrádban ül össze az el nem kötelezett országok csúcskonferenciája. A tanácskozás célja, hogy választ találjon a fejlődő, és többnyire végzetesen eladósodott országok gondjaira. 28 évvel ezelőtt még csak 25 küldöttség képviseltette magát a tanácskozáson, most 172 delegáció igazolta vissza részvételét. Merőben más, jóval kedvezőbb világpolitikai helyzetben
tanácskozhatnak a tömbön kívüli országok, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a regionális problémákat megoldottnak tekinthetnék. Az el nem kötelezettek ugyanakkor nagy sikerként könyvelhetik el, hogy tíz alapelvük mára a nemzetközi kapcsolatok általánosan elfogadott normájává vált.

Rendkívül robbanásveszélyesnek nevezte a Szovjetunió Karabah-hegyvidékén kialakult helyzetet Arkagyij Volszkij, a térséget irányító különleges bizottság vezetője. A Krasznaja Zvezda című lapban azt mondta, hogy Karabahban belháború fenyeget az örmény és azerbajdzsán szélsőséges erők között. A területre vezető valamennyi közutat az ellenségeskedő felek tartják blokád alatt - mondta a bizottság vezetője.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×