Késik a kancellária-rendszer bevezetése

Infostart
2014. szeptember 3. 06:06
Kancellárok nélkül indult a tanév a felsőoktatásban. A kormány korábbi tervei szerint szeptember elsején már munkába kellett volna állniuk a kancellároknak, de a kiválasztási eljárás elhúzódása miatt valószínűleg csak októberben nevezik ki őket.

Idén módosult a felsőoktatási törvény, ennek egyik eleme a kancellária-rendszer. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere júliusban azt mondta: a változtatás célja, hogy megfelelő viszony alakuljon ki az egyetemi autonómia és a szervezeti menedzsment között.

"Biztosítani kell, hogy a több tízmilliárdos költségvetéssel bíró és több ezer dolgozót foglalkoztató intézmények valóban hatékonyan, megfelelő szakmaiság mellett működhessenek. Az egyes számú felelős a rektor, de a működés területe a kancellárhoz tartozik majd, aki nemcsak szakmai felügyeletet, de munkáltatói jogokat is gyakorol" - ismertette a miniszter.

A kancellárok feladata elsősorban az egyetemek gazdálkodásának felügyelete lesz, és az állami érdekek képviselete akár a rektor ellenében is. Közvetlen munkáltatójuk az emberi erőforrások minisztere, így a kifogásolt intézkedések ellen a rektorok is legfeljebb minisztériumi panasszal élhetnek. Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban az InfoRádió kérdésére elmondta: az kaphat ilyen megbízást, aki egyetemen vagy főiskolán, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban hároméves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A kormány tervei szerint a kancellária-rendszer szeptembertől indult volna. A Napi gazdaság szerint azonban a kiválasztási eljárás elhúzódott, az első fordulón 160-an jutottak túl, most jön a második forduló: egy meghallgatás a felsőoktatási államtitkárral. A nyertes 30 pályázót október közepére, vagy végére választhatják ki.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást