eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Január 1-jén elindul az Államreform 2 nevű program - a nap hírei

A magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb az unióban - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank, a Széchenyi István Hitelszövetkezet keresetét elutasította a bíróság.

A magyar gazdaság bővülése volt a leggyorsabb az unióban az előző év azonos időszakához képest - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy a KSH megerősítette a GDP 3,9 százalékos második negyedévi növekedését. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékos a növekedés, a hiány pedig stabilan 3 százalék alatt maradt. Szólt arról is, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a mezőgazdaság az ipar és építőipar járult hozzá. Külön örömtelinek nevezte, hogy a lakossági fogyasztás 2,4 százalékkal nőtt, ez szintén nyolc éve nem mért bővülés.


Január 1-jén elindítja az Államreform 2 nevű programot a kormány - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hangsúlyozta: ebben benne lesz az állami szolgáltatások díjának csökkentése, továbbá a köztisztviselői életpályamodell kialakítása. A távirati irodának adott interjúban a miniszter arról is beszélt, hogy a kabinet szeptemberben összegzi a 2010-ben megkezdett államreform eddigi eredményeit, de szerinte van még tennivaló a közigazgatásban, ezért további átalakításokat javasol. A szükséges törvényjavaslatokat várhatóan még idén ősszel elfogadja az Országgyűlés.


Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a pénzintézet euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei. A nap másik ügyében a bíróság elutasította a Széchenyi István Hitelszövetkezet keresetét. Az indoklás szerint csak a felmondhatósággal összefüggő törvényi elvnek feleltek meg a pénzintézet általános szerződési feltételei. Az augusztus 22-ei első tárgyalás óta eddig 44 keresetet tárgyalt a Fővárosi Törvényszék, ezek többségénél szeptemberre halasztotta az elsőfokú döntést. Jelenleg 47 per van folyamatban és 37 ítélet kihirdetése várható szeptember közepén.


Tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatásáról és az újabb rezsicsökkentésről a kormány. A Kormányzati Információs Központ vezetője azt írta: a tájékoztatás célja, hogy a lakosság pontos képet kapjon az intézkedésekről és a családok várható megtakarításairól. Dömötör Csaba hozzátette: a devizahiteleknél egy átlagos törlesztőrészlet akár 25 százalékkal is csökkenhet. Emlékeztetett arra: szeptember elsejétől 5,7 százalékkal csökkent az áram ára, amelyet októberben a távhő árának további 3,3 százalékos mérséklése követ.


Méltányosan jár el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetési nehézséggel küzdő takarékszövetkezetek ügyfeleivel szemben. A közlemény szerint kérelmet nyújthatnak be az adóhivatalhoz azok, akik nem tudnak határidőre eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek a pénzintézetük fizetésképtelensége miatt. Akár hosszú távú fizetési könnyítést is engedélyez a hatóság, ha a kérelmező megfelel a feltételeknek. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete múlt héten az Alba, míg júliusban az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet zárta ki az integrációs rendszerből a feltárt súlyos hiányosságok miatt. A Magyar Nemzeti Bank ezután visszavonta a szövetkezetek működési engedélyét. Az Orgovány és Vidéke takarékszövetkezet ügyfeleit már kártalanították, az Alba betéteseinél ez a közeljövőben történhet meg.


Törvénytelennek tartja az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását a jegybank elnöke. Matolcsy György közölte: a jegybanktörvény alapján az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel, ezért nem megy el az ülésre. A költségvetési bizottságot Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze hétfőre, miután azt az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte. Az elnök elmondta: az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról.


Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország a Világgazdasági Fórum felmérése alapján. A második Szingapúrt, az Egyesült Államok és Finnország, majd Németország követi. Magyarország a 60. helyre került a 144 országot tartalmazó rangsorban. A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország 3 helyet javított. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagja, ami megegyezik a tavalyival.


A nyári csökkenés után a Fidesz augusztusban stabilizálta támogatottsági előnyét, és 33 százalékos szimpatizánsi arányával továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A közvélemény-kutató adatai alapján a baloldal megosztottsága miatt továbbra is a Jobbik a második legerősebb párt, 15 százalékos lakossági támogatottsággal. Az MSZP 10, a DK 5, az Együtt-PM 3, míg az LMP 4 százalékon áll. Az ezer fő telefonos megkeresésén alapuló felmérést augusztus utolsó hetében készítették a Heti Válasz megbízásából.


Béketervet hirdetett meg a kelet-ukrajnai térségre az orosz elnök. Vlagyimir Putyin arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak. Közben az Európai Bizottság elfogadta a javaslatot azokról a további lehetséges büntetőintézkedésekről, amelyeket alkalmazni lehetne Oroszországgal szemben az ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt. Közben Barack Obama amerikai elnök határozottan kiállt Ukrajna egysége és a balti államok védelme mellett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×