eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapesten állomásozik a RIVE, az Európát bejáró "mobil kulturális tér"

Budapesten, a Petőfi híd pesti hídfőjénél állomásozik szerda este a RIVE (Rivers of Europe) nemzetközi civil kezdeményezés, amelynek a hajóján kortárs művészeti alkotásokat és produkciókat láthat a közönség.

A projekt megalkotói négy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni egy olyan nemzetközi kulturális tér létrehozásán, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Duna és a folyópart kulturális hasznosításának lehetőségeire, valamint hogy kapcsolatot teremtsen a folyó menti városok és települések között - hangzott el az akciót bemutató budapesti sajtótájékoztatón szerdán.

A RIVE fő célja, hogy kulturális perbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy azok megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából - fejtette ki a helyszínen Petrányi Barna projektmenedzser. Kikötés után a hajón a folyóhoz kapcsolódó kortárs tánc- és zenei előadásokat, videó- és dizájninstallációkat mutatnak be a művészek.

Hozzátette: Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az akcióba különböző művészeti ágak, más-más nemzetiségű képviselőit vonták be, akik augusztus végétől szeptember közepéig végighajóznak a Duna teljes hosszán. A munkafolyamat célja, hogy a művészek kapcsolatba kerüljenek a helyi közösségekkel, párbeszédet kezdeményezzenek velük a folyóval kapcsolatos tapasztalataikról, emlékeikről, és kulturális hasznosításának lehetőségeiről.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 kilométert tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak. Így - a szervezők becslése szerint - az akció során nagyjából 12 ezer emberrel kerülnek kapcsolatba.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, azóta állomásozott már Gönyűnél, Komáromnál, Esztergomnál, Visegrádnál, Budapest után pedig a hét folyamán Dunaújvárosba, Bajára, és Mohácsra megy tovább.

A projektben résztvevő 8 országból (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia és Olaszország) érkezett 25 művész előadása, egy éves közös munkájuk eredményét mutatja be. A felkészülés során a programban együttműködő országok partnerszervezetei feleltek egy-egy művészeti ág vezetéséért. Feladatuk az volt, hogy kialakítsanak egy olyan művészi koncepciót, amely utal a folyók kultúrákat összekötő funkciójára és valamilyen formában megjelenítik a vizet, mint alkotóelemet. Az előadások egyrészt a különböző régiók tapasztalatait, értékeit és válaszait, másrészt az egyes művészeti ágak értelmezéseit összegzi.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb réteget tudjon megszólítani a projekt, az esti előadások mellett napközben interaktív műhelyfoglalkozások, tánc- és zenei előadások, valamint kiállítások várják az érdeklődőket. Esténként fényvetítést is rendeznek; a hajó külső és belső megfestése, valamint a Duna vetítőfelületként való felhasználása, egyedi vizuális attrakcióvá is teszi a hajót.

A koordinátor elmondta, hogy a program egy konferenciával zárul majd, amelynek célja, hogy az elért eredményeket, tapasztalatokat bemutassák a Duna, és más folyók iránt érdeklődő kulturális és civil szervezeteknek. A találkozó egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy újabb partnerek csatlakozásával a programot a következő években folytatni lehessen a megszerzett tapasztalatok felhasználásával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×