Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MNB azt fontolgatja, hogy kezdeményezi a Btk szigorítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzők erőteljesebb büntetőjogi felelősségre vonása érdekében jegybank megfontolja büntető törvénykönyv (Btk) szigorításának kezdeményezését - közölte a civil pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezetekkel való egyeztetés után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

A közleményből kiderül: a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórum második egyeztetésére a jegybank kezdeményezésére került sor. A meghívottak között volt minden, az MNB által ismert civil intézmény, amelynek tevékenysége a pénzügyi fogyasztóvédelemhez kötődik, így 24 nonprofit szervezet 29 résztvevője képviseltette magát.

A közlemény kitér arra, hogy a résztvevők a Fortress-ügy kapcsán áttekintették a jogosulatlan szolgáltatókkal kapcsolatos jegybanki intézkedéseket és feladatokat is. A jegybank a múlt héten 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Fortress Holdings LLC-re, két közvetítő cégre és egy természetes személyre, mivel azok több ezer befektetőt tévesztettek és károsítottak meg 10 milliárd forintot meghaladó értékben.

A Fortress-hez hasonló esetek jövőbeni elkerülése érdekében az MNB megfontolja, hogy a Btk-ra vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen a jogalkotó felé. Ennek célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzője cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértő tevékenységét. Ennek révén a pénz- és tőkepiacok jogszerű szereplői és az ügyfelek a büntetőjog oldaláról is fokozottabb védelemben részesülhetnek - írja a jegybank