eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Növekedik az MNB növekedési hitelprogramjának keretösszege - a nap hírei

Hétfőn összeülhet az országgyűlés költségvetési bizottsága a jegybank költései miatt. Átfogó intézkedési tervet sürget az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására a területért felelős államtitkár.

Összesen 10 pénzintézet devizahiteles perét tárgyalta kedden a Fővárosi Törvényszék. Az EvoBank Zrt. keresetét elutasította a testület, 8 esetben szeptemberre halasztotta el az ítélethirdetést, egy ügyet pedig megszüntetett, mert a felperes elállt keresetétől. Jelenleg 49 per van folyamatban és 35 ítélet kihirdetése várható szeptember közepén.

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának újabb keretösszege. Az emelésről a monetáris tanács döntött, figyelembe véve a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet. A program első két szakaszában már 14 ezer kis- és közepes vállalkozás jutott hitelhez, összesen 1.040 milliárd forint összegben.

Hétfőre összehívja az Országgyűlés költségvetési bizottságát a Magyar Nemzeti Bank költéseinek ügyében a testület szocialista elnöke. Burány Sándor elmondta: Matolcsy György jegybankelnök és az MNB felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, emellett pártja rendkívüli állami számvevőszéki vizsgálatot kezdeményez. Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank több mint 200 milliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, mintegy félmilliárd forintért megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint több milliárdért a budapesti Eiffel Palace-t.

Csak a Magyar Nemzeti Bank által közgazdászképzésre elkülönített 200 milliárd forint hozamaiból gazdálkodhatnak a jegybank alapítványai. A szervezet alelnöke a Magyar Nemzet internetes oldalán megjelent interjúban hangsúlyozta: ez mintegy 5-10 milliárdot jelent. Balog Ádám emlékeztetett arra, hogy az MNB elsősorban konkrét projekteket szeretne támogatni, pályázatokon keresztül.

Egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a kínai cégek Magyarország gazdasági teljesítményéhez - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szijjártó Péter az InfoRádiónak abból az alkalomból mondta ezt, hogy a kínai RZBC vállalatcsoport bejelentette: Kazincbarcikán építi fel európai citromsavgyárát. A mintegy 30 milliárd forintos beruházás 165 embernek teremt munkahelyet.

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár lett az OECD Nemzeti Tanács elnöke szeptember elsejétől. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye hangsúlyozza: Magyarország a gazdaságpolitika alakításában továbbra is támaszkodni kíván a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tudásbázisára, elemzéseire. Orbán Gábor a tanács élén Cséfalvay Zoltánt váltja, aki az OECD melletti Állandó Képviselet vezetőjeként folytatja munkáját.

Átfogó intézkedési tervet sürget az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására a területért felelős államtitkár. Zombor Gábor egy szakmai konferencián kijelentette: az ágazat dolgozóinak itthon tartásáért a kormánynak együtt kell működnie az egyetemekkel, az egészségügyi intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Hozzátette: az intézkedési tervnek tartalmaznia kell a bérek további emelését, a mozgóbérek és a túlórák rendezését. Az államtitkár elmondta: várhatóan a jövő év elejére konszolidálják a kórházak adósságát.

Folytatná az egészségügyi dolgozók bérrendezését és bevezetné az életpálya modellt a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az Önkormányzati Egészségügyi Napok rendezvénye után az InfoRádióban úgy vélte: többletforrás kell az alapellátás számára is, mert az jelentős terhektől szabadítaná meg a kórházi ellátást. Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke szerint jelenleg 250-500 milliárd forint hiányzik az egészségügyi rendszerből, ami a GDP 1-2 százaléka.

Lapértesülés szerint katonákat küldene Magyarország a Baltikumba az ukrajnai harcok miatt kialakult helyzet kezelésére. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Budapest a csütörtökön kezdődő walesi NATO csúcson a pápai bázisrepülőtér fejlesztésére és a magyar honvédelmi költségvetés megemelésére is javaslatot tesz. A lap azt írta, hogy a Baltikumba még az ősszel száz magyar katona mehet a régió megerősítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×