Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katonákat küldünk a Baltikumba? - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet úgy tudja, Magyarország több felajánlást tesz a NATO-csúcson az ukrán helyzet kezelésére. Az Index arról ír, hogy London lebénítaná az orosz bankrendszert.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy több felajánlást is tesz Magyarország a csütörtökön kezdődő walesi NATO-csúcson az ukrajnai harcok miatt kialakult helyzet kezelésére. A lap szerint katonákat küld Magyarország a Baltikumba, javasolja a pápai bázisrepülőtér fejlesztését, és felajánlhatja a magyar honvédelmi költségvetés megemelését is.

Heisler András, a Mazsihisz elnökének tájékoztatása szerint szeptember 9-ére hívta össze Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztalt - írja a Népszabadság. A zsidó szervezetek négy témáról szeretnének tárgyalni: a Sorsok Háza projektjövőjéről, az oktatás területén kialakított és eredményes együttműködés továbbfejlesztéséről, a zsidó civil élet támogatásáról, s megvitatnák a progresszív zsidó egyházak státusát is.

Az Index arról ír, hogy London lebénítaná az orosz bankrendszert. A bankközi átutalások szinte minden formája lehetetlenné válna Oroszországon belül és az ország számára nemzetközi szinten is, ha az EU érvényt szerez annak a brit felvetésnek, amely szerint Oroszország számára elérhetetlenné kellene tenni a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság, azaz a SWIFT-hálózat szolgáltatásait. A lehetőségről szóló hírt a Bloomberg hírügynökség dobta be a hétvégén, meg nem nevezett brit kormányzati forrásokra hivatkozva. A lépés megvalósításának esélye egyelőre csekély, bár az uniós eszköz megvan hozzá.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy novemberben derül ki, hogy vádat emel-e az ügyészség abban az eljárásban, amelyben a katonai elhárítás négy volt munkatársa gyanúsított a romagyilkosságok feltárásával összefüggésben. Nagy Andrea főügyészségi szóvivő közölte: az iratismertetés szakaszában lévő büntetőeljárás határidejét október 16-ig meghosszabbították, ezután dönthetnek arról, vádat emelnek-e a gyanúsítottak ellen. Hozzátette: az államtitoknak minősülő nyomozás részleteit nem ismertetik, és a KNYF a vádelőkészítés befejezése után is csak arról tájékoztat, hány személy elmarasztalását indítványozták a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának.

A Népszabadság arról ír, hogy sok tízezer fiatalt küld reménytelen helyzetbe a kormány azzal, hogy a szakiskolákat és a szakközépiskolákat a Nemzetgazdasági Minisztérium alá rendelte. Nagyjából mintegy ötszáz iskoláról lehet szó. A lap szerint ezzel a lépéssel már szimbolikusan is kiveszik az oktatási tárca irányítása alól, és közvetlenül a kis- és középvállalatok munkadóinak érdekei alá rendelik ezeket az intézményeket.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy a modern kor technikáját a mindennapi életben is használó emberként egészen megdöbbentő, hogy a hazai kórházakban milyen állapotok vannak. A portál szerint Magyarországon, 2014-ben egy röntgenleletet csak akkor kap meg az ember, ha visz egy CD-t, amire kiírják neki. A lap munkatársa szerint ha a beteget egyik kórházból a másikba küldi, át a leletet nem tudják odaadni, csak ha van nálunk írható CD. Nem lehet USB-kulcsra kimásolni, nem lehet a képet továbbítani, nem lehet képernyőmentést készíteni.

A Napi.hu összeállításából az derül ki, hogy a külföldi befektetők és az orosz kormány teljes egyetértésben menténék ki az európai uniós szankciók hatálya alól a közvetlen külföldi forrásokat gyűjtő állami alapot. A moszkvai vezetés lépéseket tett annak érdekében, hogy átalakítsák a 10 milliárd dollár vagyont kezelő orosz-külföldi pénzalapot - jelentette a Bloomerg. A cél, hogy elkerüljék azokat az új európai szankciókat, amelyek esetleg az állami alapokat vennék célba.

A Portfolio arról ír, hogy elkezdődött a szeptember, ennek láttán pedig egyes befektetők elbizonytalanodhatnak, hiszen ez az év messze leggyengébb hónapja a tőzsdéken a múltbeli tapasztalatok alapján. Egy újabb ok lehet ez arra, hogy óvatosak legyünk sokéves csúcson lévő részvényekkel, persze rögtön érdemes megjegyezni: ez csak a múlt, közel sem biztos, hogy az idei szeptember is gyenge lesz.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy fokozatosan, négy év alatt lecserélik a jelenlegi forintbankjegyeket. Természetesen továbbra is forinttal fizetünk majd, a régi bankókon szereplő portrék és a jelenlegi címletek is megmaradnak, azonban új arculattal és biztonsági elemekkel érkeznek a megújult bankjegyek. Először a tízezrest cserélik le, amely keddtől válik hivatalos fizetőeszközzé.

Hanganyag: Szabó Gergõ