Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez az MSZMP reformszárnyának kudarca - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 2. szombat: Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust.

Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A konferencia céljaként egy átfogó, radikális reformeszméket tükröző platform elfogadását jelölték meg. A plenáris ülés társelnöke Ágh Attila politológus hangoztatta, hogy valamennyi reformerő összefogására, és a konzervatív vagy fontolva haladó erőktől való éles elhatárolódásra van szükség. A legutóbbi események újólag megmutatták, hogy a párton belül a nyílt konzervatív visszarendeződés esélyei csekélyek - mutatott rá Ágh Attila.

Az AP amerikai hírügynökség a Pozsgay Imre köré tömörülő reformszárny kudarcaként értékelte az MSZMP KB este véget ért ülésén hozott döntést, amelynek értelmében az MSZMP - a reformerek javaslatával szemben - nem vonul ki a munkahelyekről. Az AP emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy ezentúl más pártok is működhetnek majd a munkahelyeken. A londoni Times is kommentárt szentelt a magyar belpolitikának. Ennek szerzője úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben nincs olyan politikai erő, amely kész lenne Magyarország gazdasági válságának megoldására. Ötletekben nincs hiány, de hiányzik a politikai bátorság - mutat rá a londoni lap kommentárja. Az MSZMP reformszárnya nem akar népszerűtlen kezdeményezésekkel ellenállást kelteni, az ellenzéki pártok kezében viszont nincs hatalom, és ezek különben is minden erejüket a választási előkészületekre összpontosítják - írja a londoni Times.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának főtitkára szerint Lengyelország biztonságát és szuverenitását teszik kockára, amikor a Varsói Szerződésből való kilépés gondolatával játszadoznak, még akkor is, ha ezt nem azonnal, hanem fokozatosan egy későbbi időpontban képzelik el. Mieczyslaw Rakowski azt is kifejtette: Moszkva, Berlin és Prága igen éberen figyeli a Varsói Szerződéssel összefüggő megnyilvánulásokat a szocialista táborhoz tartozás kérdésében. Hozzátette: pártja kész a konstruktív ellenzék szerepét vállalni, de ez szerinte egyben a kerekasztal teljes bukását, a gazdasági és a politikai reformok megvalósítását célzó nemzeti közmegegyezés végét is jelentené.

A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust. A kétezer fős tömeg végül azután oszlott fel, hogy az amerikai nagykövetségtől ígéretet kapott arra, hogy közbenjár érdekükben. A követségi szóvivő szerint egyébként 1989-ben várhatóan 70 ezer zsidó hagyja el a Szovjetuniót, közülük 35 ezren Rómán keresztül távoznak. Minden további nélkül beutazhatnának Izraelbe, ezzel a lehetőséggel azonban csak kevesen élnek, többségük az Egyesült Államokba kíván letelepedni.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.