eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ez az MSZMP reformszárnyának kudarca - 25 éve történt

1989. szeptember 2. szombat: Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust.

Megkezdődött az MSZMP reformköreinek kétnapos országos tanácskozása. A konferencia céljaként egy átfogó, radikális reformeszméket tükröző platform elfogadását jelölték meg. A plenáris ülés társelnöke Ágh Attila politológus hangoztatta, hogy valamennyi reformerő összefogására, és a konzervatív vagy fontolva haladó erőktől való éles elhatárolódásra van szükség. A legutóbbi események újólag megmutatták, hogy a párton belül a nyílt konzervatív visszarendeződés esélyei csekélyek - mutatott rá Ágh Attila.

Az AP amerikai hírügynökség a Pozsgay Imre köré tömörülő reformszárny kudarcaként értékelte az MSZMP KB este véget ért ülésén hozott döntést, amelynek értelmében az MSZMP - a reformerek javaslatával szemben - nem vonul ki a munkahelyekről. Az AP emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy ezentúl más pártok is működhetnek majd a munkahelyeken. A londoni Times is kommentárt szentelt a magyar belpolitikának. Ennek szerzője úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben nincs olyan politikai erő, amely kész lenne Magyarország gazdasági válságának megoldására. Ötletekben nincs hiány, de hiányzik a politikai bátorság - mutat rá a londoni lap kommentárja. Az MSZMP reformszárnya nem akar népszerűtlen kezdeményezésekkel ellenállást kelteni, az ellenzéki pártok kezében viszont nincs hatalom, és ezek különben is minden erejüket a választási előkészületekre összpontosítják - írja a londoni Times.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának főtitkára szerint Lengyelország biztonságát és szuverenitását teszik kockára, amikor a Varsói Szerződésből való kilépés gondolatával játszadoznak, még akkor is, ha ezt nem azonnal, hanem fokozatosan egy későbbi időpontban képzelik el. Mieczyslaw Rakowski azt is kifejtette: Moszkva, Berlin és Prága igen éberen figyeli a Varsói Szerződéssel összefüggő megnyilvánulásokat a szocialista táborhoz tartozás kérdésében. Hozzátette: pártja kész a konstruktív ellenzék szerepét vállalni, de ez szerinte egyben a kerekasztal teljes bukását, a gazdasági és a politikai reformok megvalósítását célzó nemzeti közmegegyezés végét is jelentené.

A Szovjetunióból érkezett zsidók tüntettek Rómában az amerikai nagykövetség épülete előtt, mert az Egyesült Államok megtagadta tőlük a politikai menekült státust. A kétezer fős tömeg végül azután oszlott fel, hogy az amerikai nagykövetségtől ígéretet kapott arra, hogy közbenjár érdekükben. A követségi szóvivő szerint egyébként 1989-ben várhatóan 70 ezer zsidó hagyja el a Szovjetuniót, közülük 35 ezren Rómán keresztül távoznak. Minden további nélkül beutazhatnának Izraelbe, ezzel a lehetőséggel azonban csak kevesen élnek, többségük az Egyesült Államokba kíván letelepedni.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×