Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint törvénytelen a testület összehívása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke szerint előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívták össze a testület ülését hétfőre.

Burány Sándor, a testület szocialista elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében hívta össze a költségvetési bizottságot. Az MSZP az ülésen rendkívüli állami számvevőszéki ellenőrzést fog kezdeményezni a jegybanknál.

Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Mint írta, a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette.

Hangsúlyozza, hogy Burány Sándor hatáskörét túllépve, előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot.

Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasolják a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz - tudatta.