eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint törvénytelen a testület összehívása

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke szerint előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívták össze a testület ülését hétfőre.

Burány Sándor, a testület szocialista elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében hívta össze a költségvetési bizottságot. Az MSZP az ülésen rendkívüli állami számvevőszéki ellenőrzést fog kezdeményezni a jegybanknál.

Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Mint írta, a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette.

Hangsúlyozza, hogy Burány Sándor hatáskörét túllépve, előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot.

Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasolják a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz - tudatta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×