Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb hitelintézetek ügyében halasztotta el a döntést a Fővárosi Törvényszék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenegy hitelintézet devizaperes keresetét tárgyalta hétfőn a Fővárosi Törvényszék, az ítélethozatalt valamennyi esetben szeptemberre halasztották.

A bankok közül a Sberbank Magyarország Zrt. és a Porsche Bank Zrt. magyar állam ellen kezdeményezett perében tartottak tárgyalást. Rajtuk kívül a Savaria Takarékszövetkezet és az Örkényi Takarékszövetkezet keresete, valamint hét egyéb pénzügyi szolgáltató - az Aegon Magyarország Hitel Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt., a Retail Prod Zrt. és a PSA Finance Hungary Zrt., az Unicredit Leasing Hungary, az Unicredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az Erste Lakáslízing Zrt. - ügye is a Fővárosi Törvényszék elé került.

A hitelintézetek többsége a bírósági eljárás felfüggesztését és azt is kérte, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió bíróságához, ezt azonban a bíróság elutasította.

A per alapjául szolgáló, közelmúltban elfogadott devizahiteles törvény felállít egy vélelmet, mely szerint a fogyasztói hitelszerződések egyoldalú módosítása tisztességtelen és érvénytelen. Ezt a vélelmet a bankok a bíróság előtt megdönthetik, ha bizonyítják, hogy szerződéseik megfelelnek a Kúria jogegységi döntésében az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességével kapcsolatban támasztott feltételeknek.

A perekben tehát arról kell döntenie a bíróságnak, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény számára egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő általános szerződési feltételek.

A keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25. volt. Az első, az állam ellen augusztus 22-én kezdődött devizahiteles perben a bíróság formai okra hivatkozva elutasította a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét. Azóta több tucatnyi hasonló per indult a törvényszéken, néhány ügyben elutasították a pénzintézetek keresetét, többségében pedig szeptemberre halasztották a határozathozatalt.