eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Soltész Miklós: őrizzük a hagyományokat és védjük az emberi életet!

A hagyományőrzés és az élet védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a Sopron melletti Kópházán, a helyi két tannyelvű horvát általános iskola évnyitó ünnepségén.

A kicsik folyamatos foglalkozást igényelnek, hiszen "sosem lehet tudni, hogy az a kincs, ami a gyerekben van, mikor érik be" - hangoztatta Soltész Miklós, aki fontosnak nevezte a családi hagyományok, köztük ez esetben a horvát nyelv és kultúra továbbvitelét, felhívva a figyelmet ara: hogy a soknemzetiségű állam erejére már Szent István is felhívta intelmeiben fia figyelmét.

Az államtitkár az apákhoz fordulva arról beszélt, a gyerekek nevelése során nem csak, egy idő után pedig főleg nem a kimondott szó számít, hanem az a példa, amit mutatunk nekik, ez pedig sokat jelenthet a családi fészek hagyománya, a kultúra megőrzése terén.

Soltész Miklós megjegyezte: horvátoknak és magyaroknak van mit tanulniuk egymástól, utóbbi példájaként említve - egy hátlapján magzat képét ábrázoló 25 kunás pénzérmét felmutatva - hogy védeni kell az életet.
"
Ha édesapátok, édesanyátok nem védett volna titeket, nem lennétek itt", jegyezte meg a diákoknak, hozzátéve, az élet védelmére van szükség ahhoz is, hogy évtizedek múlva gyerekekkel legyenek tele az iskolák.

Klemensits Ingrid, a helyi horvát önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: ez az első olyan iskola, amelyet horvát települési önkormányzat vett át; a Nakovich Mihály Általános Iskolában, amelynek fenntartóiként most kezdik első tanévüket, elsőtől nyolcadik osztályig, mintegy 140 gyermek tanul, a tanidő nagyobbik részében irodalmi horvát nyelven, elsajátítva a térségben beszélt gradiscei tájszólást is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×