Nyílik az online egyetem

Infostart
2014. szeptember 1. 20:20
Kárpát-medencei online oktatási centrumot hozott létre az Óbudai Egyetem. A platform megteremti minden magyar nyelven oktató intézmény számára azt a lehetőséget, hogy az internetre helyezze kurzusait.

Ingyenes online szabadegyetem, angolul a Massive Open Online Courses magyarországi meghonosítását szeretné elérni az Óbudai Egyetem, kormányzati támogatással. Az erre a felületre rákerült oktatási anyagok szabadon hozzáférhetőek tetszőleges böngészővel, bármilyen számítógépen vagy mobil eszközön elérhető. A kurzusok a világ bármely országából felvehetőek, több helyen már kredites képzéseket is meghirdettek.

Fodor János rektor szerint a magyar változat kiszolgálhatja az összes kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási intézményt, különös tekintettel a határon túli intézményekre.

"Olyan magyar nyelvű, szakmailag magas szintű kurzusokat is indít a szabadegyetem, amelyek hazai és nemzetközi egyezmények alapján az akkreditációs követelménynek is megfelelhetnek, ezzel is segítve a későbbiekben a határon túli felsőoktatási intézmények akkreditációját - mondta Fodor János.

Most szeptembertől kísérleti jelleggel az Óbudai Egyetem négy kurzust indít, 2015 januártól ez bővítik, majd jövő ősztől működik élesben a rendszer.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte a magyar nyelv használatát, valamint azt, hogy ezzel a határon túli fiatalok is helyben tudnak maradni.

Ezért döntő fontosságú, hogy az Óbudai Egyetem ezzel a képzéssel egy olyan lehetőséget ad, amellyel a külhoni magyar felsőoktatás egyetért, és ami nemhogy nem szív el gyerekeket az ottani felsőoktatásból, hanem lehetővé teszi, hogy a 15 milliós magyar nemzet egyetemesen ebben a képzésben részt tudjon venni és egy egységes magyar nyelvű gondolkodás és tudományos képzés indulhasson be minél szélesebb hallgatói kör számára.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a felsőoktatási intézmények együttműködésére hívta fel a figyelmet.
Ez a kezdeményezés mindenképp támogatandó dolog, olyannyira, hogy a stratégiának egyik eleme az ilyen típusú megoldások átadása, illetve ennek jogi-gazdasági környezetének megteremtése.

A Kárpát-medencei Oktatási Centrumon lévő anyagokkal - mint ahogy az egyetem rektora fogalmazott - a tanulni vágyók egyelőre csak a tudásszomjukat olthatják. Az ehhez kapcsolódó vizsgarendszert a jövőben dolgozzák ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást