eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megújítja a bankjegysorozatot a Magyar Nemzeti Bank - a nap hírei

A hétfői tizenegy devizahiteles kereset közül az összes ügyében szeptember közepére halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék. Idén is folytatódik az iskolagyümölcs-program.

A hétfői tizenegy devizahiteles kereset közül az összes ügyében szeptember közepére halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék. A bíróság a korábbi ügyekhez hasonlóan most is elutasította a pénzintézetek kérését, hogy függesszék fel az eljárást és forduljanak az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához. Eddig összesen 31 bank és takarékszövetkezet próbálta bebizonyítani, hogy tisztességesek az egyoldalú szerződésmódosításai az általános feltételekben. Az ügyek döntő többségében a bírák szeptember első két hetére halasztották el a döntéshozatalt, ahol ítélet is született, ott minden esetben elutasították a keresetet.

Megújítja a bankjegysorozatot a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank készpénzszakértői és fejlesztési osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: először a 10 ezer forintosokat cserélik le, amelyek decembertől kerülnek forgalomba. Pataki Tibor hozzátette: 2017 végéig újratervezett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett papírpénzek váltják fel a 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi sorozatot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az online pénztárgépek bevezetésével lezárult a feketegazdaság elleni küzdelem egyik fontos szakasza. A tárca közleménye emlékeztet arra, hogy szeptember elsejétől mától már csak az adóhatósághoz bekötött kasszát használhatnak a kereskedők. Ha a revizorok találnak olyan vállalkozást, amely nem online kasszát használ, azt akár 1 millió forintra is bírságolhatják, és az üzletet is bezárathatják 12 napra.

December 10-éig létrejön a takarékszövetkezetek megújult közössége. Ennek egyik lépéseként újabb 15 takarékszövetkezettel bővült a szervezet. A döntés értelmében a TakarékBank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete és 33 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felel egymás kötelezettségeiért. A december 10-éig folyamatosan kiépülő szervezet révén az ügyfelek megtakarításai kettős védelmet élveznek majd.

A dinamikusan fejlődő kereskedelmi kapcsolatokról és a közel-keleti helyzetről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és a jordániai képviselőház elnöke. Atef Taravneh Magyarországot stabil európai országnak, és az arab világ számára a nyugat felé nyíló kereskedelmi kapunak nevezte. A tárgyaláson mindketten elégedetten állapították meg, hogy az első negyedévben 50 százalékkal növekedett a magyar export Jordániába, és a gazdasági kapcsolatok tovább bővülhetnek például a turizmus és az energetika területén.

Nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság. A kormánypártok jelöltje az első, akit a testület nyilvántartásba vett. A kampánystáb a szükséges 5 ezer ajánlás helyett összesen 13.600-at adott le. A testület másodikként Staudt Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom főpolgármester-jelöltjét vette nyilvántartásba. A jelölt a szükséges 5 ezer helyett csaknem 7 ezer ajánlást adott le 1.323 ajánlóíven.

Az országgyűlési választáson mandátumhoz nem jutott pártokat ellenőriz az Állami Számvevőszék. A szervezet a törvényi előírás alapján hivatalból vizsgálja a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait. Az ÁSZ 106 országgyűlési képviselethez jutott jelöltnél és 9 jelölőszervezetnél ellenőrzi a voksolásra fordított állami, illetve más pénzeszközök felhasználását, emellett vizsgálatot folytatott a Magyar Államkincstárnál is.

Ideiglenes intézményvezetőket nevezett ki a kormány a szeptember elsejével önállóvá vált két felsőoktatási intézmény élére. A Testnevelési Egyetem átmeneti vezetésére Sterbenz Tamás egyetemi docens, a Pető András Főiskolán pedig Schaffhauser Franz korábbi rektor kapott megbízást.

Az ország jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartja a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, hogy minél több magyar kutató vegyen részt a nemzetközi tudományos együttműködésben. Lovász László a Műegyetem 233. tanévének megnyitó ünnepségén hangsúlyozta: a közös kutatások különleges lehetőséget nyújthatnak a diákoknak, fiatal kutatóknak a modern kutatási témák és módszerek megismerésére.

Szükségtelennek tartja a túlórák felvételét a pedagógus életpályamodellbe a köznevelésért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kabinet átszervezéssel próbálja elérni, hogy ne is legyen szükség tanári túlórákra. Az államtitkár ezzel válaszolt a Pedagógusok Szakszervezetét vezető Galló Istvánné InfoRádióban tett kijelentésére, amely szerint a korábbi pótlékok hiányát is rendezni kellene. Czunyiné Bertalan Judit szólt arról is, hogy a jövő év elején indul a tornaterem-, valamint uszodaépítési program, amelynek eredményeként minden járásban létesítenek tanuszodát. A mindennapos testnevelési órák feltételeinek megteremtésére 6 milliárd forintot biztosít a kormány.

Az idén is folytatódik az iskolagyümölcs-program. Kizárólag magyar termelőktől származó, friss gyümölcsöt biztosítanak az általános iskolák 1-6. osztályos tanulóinak. Az egészségmegőrző programhoz évről évre több iskola és termelő csatlakozik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×