Kaotikus állapotok a csillebérci átmeneti táborban - 25 éve történt

Infostart
2014. szeptember 1. 13:11
1989. szeptember 1. péntek: Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja a második világháború kirobbantásának 50. évfordulóján kinyilvánította, hogy az NSZK a múlt szörnyű tanulságainak alapján és az ország szabadelvű és demokratikus alkotmányának szellemében elutasítja a háborút, erőszakot és a revansizmust. A Magyarországon tartózkodó NDK állampolgárok közül azok, akik hazatérésük helyett az NSZK-ba akarnak áttelepülni, nagyon rövid időn belül kiutazhatnak az országból.

Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja a második világháború kirobbantásának 50. évfordulóján kinyilvánította, hogy az NSZK a múlt szörnyű tanulságainak alapján és az ország szabadelvű és demokratikus alkotmányának szellemében elutasítja a háborút, erőszakot és a revansizmust. A Bundestagban, azaz a szövetségi gyűlésben felolvasott kormánynyilatkozatában - az eljövendő egységes Európa részeként - a kancellár egyúttal hitet tett a német egység eszméje mellett. A beszéd idején az NSZK-ban a szakszervezetek, az egyházak képviselői országszerte békerendezvényeken, illetve istentiszteleteken emlékeztek meg a náci Németország Lengyelország ellen megindított támadásáról.

A Magyarországon tartózkodó NDK állampolgárok közül azok, akik hazatérésük helyett az NSZK-ba akarnak áttelepülni, nagyon rövid időn belül kiutazhatnak az országból. Ezt az értesülést szerezte Budapesten folytatott tárgyalásain Karsten Voigt, a Német Szociáldemokrata Párt elnökségének tagja. A tekintélyes politikus találkozott Nyers Rezsővel, az MSZMP elnökével és a Külügyminisztérium illetékeseivel. Megbeszéléseiről a ZDF nyugatnémet televíziós társaság késő esti műsorában számolt be. A nyugatnémet hírközlés közben arról számolt be, hogy a bonni kormány utasítására az egyes NSZK-beli tartományokban előkészületeket tesznek, hogy nagy számú keletnémet menekültet legyenek képesek befogadni sátortáborokban.

Péntek délelőttre kaotikus állapotok alakultak ki a csillebérci átmeneti táborban, miután egy nap alatt 1500-ról 2500-ra nőtt az ott tartózkodó, és az NSZK-ba kivándorolni szándékozó NDK-állampolgárok száma. A Vöröskeresztnél az MTI érdeklődésére elmondták, hogy csak az elmúlt reggel 400-an kértek bebocsátást a táborba, amelynek a befogadóképessége 1500 fő. A hirtelen roham oka minden bizonnyal az az elterjedt téves hír, amely szerint csak azok kaphatják meg a Nemzetközi Vöröskereszt útlevelét, akik a táboron belül tartózkodnak.

Öt új egészségügyi létesítményt avattak Vas megyében, ezenkívül átadták a szombathelyi Markusovszky Kórház új, nagy értékű műszerét, a computer tomográfot. Az eseményeken részt vett és két helyen avatóbeszédet mondott Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást