Fodor nem vág neki a leginkább átlátható választásnak

Infostart
2014. április 10. 08:59
Nem indul a Magyar Liberális Párt az európai parlamenti választáson - jelentette be Fodor Gábor pártelnök, aki a döntést politikai és pénzügyi okokkal indokolta. Pedig az európai parlamenti választáson csak listákra szavazhatnak a választók, szakemberek szerint ez a legegyszerűbb és leginkább átlátható rendszer a kontinens választási szisztémái közül.

A baloldali Kormányváltó Összefogás listáján a parlamentbe jutott Magyar Liberális Párt nem indul a májusi parlamenti választáson - közölte Fodor Gábor, aki egyedüliként szerzett a liberálisok közül mandátumot. A pártelnök szerint döntésük politikai oka, hogy bár többször is felkérte a baloldali összefogás pártjait a választási együttműködés fenntartására, erre elutasító választ kapott.

Fodor Gábor szerint, bár a döntést elfogadja, fennáll a veszély, hogy ebben az esetben az ellenzéki pártok között megoszlanak majd a szavazatok, és így az indulók közül többen be sem jutnak a parlamentbe.

Az európai parlamenti választáson csak listákra szavazhatnak a választók, szakemberek szerint ez a legegyszerűbb és leginkább átlátható rendszer a kontinens választási szisztémái közül.

Az ELTE alkotmányjogi tanszékének adjunktusa, Bodnár Eszter egy szerdai konferencián hangsúlyozta: nagyon arányos rendszerről van szó, azaz pontosan az lesz a választás eredménye, mint ami a társadalmi, politikai megosztottság.

Egyes lapvélemények szerint a parlamenti választáson csak a közös listán induló Magyar Liberális Párt döntését ez a megfontolás is erősíthette: vagyis a kudarctól tartva inkább neki sem vág a megmérettetésnek. Fodor Gábor pártelnök ugyanakkor technikai érvként azt is megemlítette, hogy nincsen pénzük a választáson való részvételre.

Az InfoRádió szerdán az ügyben kereste Fodor Gábort, aki csütörtökre ígért interjút.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást