Egy választókerület eredményén múlik, lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek - a nap hírei

InfoRádió / MTI
2014. április 10. 21:01
Kizárólag a budapesti 15-ik választókerület győztesétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben. Eddig 35 pártot vett nyilvántartásba a májusi európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. További három hónappal meghosszabbították Simon Gábor volt szocialista képviselő előzetes letartóztatását

Kizárólag a budapesti 15-ik választókerület győztesétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a levélszavazatok csütörtökön közzétett számának ismeretében bizonyos, hogy a töredékszavazatok már nem változtathatnak a listás mandátumok eddig kiosztott rendjén.

A kétharmad tehát attól függ, hogy a Fideszes Kucsák László vagy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes lesz-e a befutó a budapesti körzetben. Jelenleg mindössze 22 szavazat a különbség a fideszes jelölt javára. A Nemzeti Választási Iroda friss összesítése szerint a levélben leadott listás szavazatok 95 százalékát söpörte be a Fidesz-KDNP a parlamenti választáson. A pártszövetség a 128 ezer 712 érvényes szavazatból 122 ezer 588 voksot kapott. A Jobbikra 2.926-an, a baloldali összefogásra 1.495-en az LMP-re pedig 573-an szavaztak.

Szombaton lesz előzetes végeredménye a múlt vasárnapi országgyűlési választásnak - erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint a jogorvoslati határidők miatt hetekbe telhet amíg véglegessé válik az eredmény.

Eddig 35 pártot vett nyilvántartásba a májusi európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság, de közülük kettő már jelezte, hogy nem indul a voksoláson. A jelölőszervezetek bármikor visszaléphetnek, még akkor is, amikor már összegyűjtötték az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást, és a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette őket. A Fidesz listavezetője Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke lesz, és már a Demokratikus Koalíció is jelezte, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti a párt listáját.

Több változást is tervez az Emberi Erőforrások Minisztériumában Balog Zoltán miniszter, aki a következő ciklusban is a minisztérium élén marad. Balog Zoltán a HÍR TV-nek úgy fogalmazott, lesz egyfajta folyamatosság az államtitkári karban, de kell egy új csapat is. Közben Harrach Péter, a KDNP-frakcióvezetője bejelentette, hogy Hoffmann Rózsa nem lesz köznevelési államtitkár, más feladatot kap, de az oktatás területén marad. Martonyi János külügyminiszter nemrég az InfoRádióban erősítette meg, hogy nem marad a tárca élén.

Megkezdődött a tankönyvrendelés, az intézményeknek 3 hetük van, hogy eljuttassák igényeiket a Könyvtárellátóhoz. A köznevelési államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelés menete némiképp megváltozott, de az iskolákat tájékoztatták. Így Hoffmann Rózsa bízik benne, hogy mindenki tudja a feladatát.

További három hónappal meghosszabbították Simon Gábor volt szocialista képviselő előzetes letartóztatását. A végzés nem jogerős. Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. Sajtóhírek szerint a volt politikusnak összesen öt eltitkolt számlája van több százmillió forintos forgalommal. Simon Gábort egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe.

Újra kiírta a felszámoló a pályázatot a Malév vagyontárgyaira. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. ezúttal egyben hirdette meg a vagyonelemeket. A légitársaság két éve februárban állt le 66 év működés után, felszámolásának határidejét a bíróság legutóbb az idén hosszabbította meg június végéig.

Felháborító provokációnak nevezte az Európai Bíróság pálinka-ügyben hozott ítéletét a vidékfejlesztési miniszter. A brüsszeli állásfoglalás szerint ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége. Fazekas Sándor közölte, a magyar pálinka hungarikum, a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen. Magyarországon 2010 őszétől lehet évente 50 liter párlatot saját fogyasztásra jövedékiadó-mentesen előállítani.

Jövő szerdán lesz Szabó Gyula temetése. A nemzet színészét a Farkasréti temető művészparcellájában helyezik örök nyugalomra, előtte a temető Makovecz Termében ravatalozzák fel. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, hosszan tartó betegség után, 84 éves korában hunyt el április 4-én.