Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden képviseletről hazaérkeztek a szavazóurnák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy nappal a határidő lejárta előtt az összes külképviseleti urna megérkezett Nemzeti Választási Irodához, utolsóként szerda délben a Vietnamban leadott szavazatokat tartalmazó.

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda reggelre 96 külképviselet urnái már rendben eljutottak az NVI-hez, utolsóként Hanoiból érkezett meg a 22 voksot tartalmazó urna. A külképviseleteken összesen 24 059 választópolgár adta le szavazatát.

Az NVI munkatársai a tervek szerint pénteken bontják fel valamennyi urnát, mert bár már most rendelkezésre állnak, de az NVI-ben egyelőre az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok szavazatait szortírozzák egyéni választókerületek szerint.

(Az országgyűlési választás előtt 128 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni, ezek a választópolgárok átjelentkezéssel szavazhattak egy másik magyarországi településen, az ő voksaikat hétfőn vitték az NVI-be.)

Az NVI-ben pénteken felbontják a külképviseleti urnákat és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatják őket a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.