MSZP-kampányfőnök: ennyi szavazattal sehogyan sem nyertünk volna

Infostart
2014. április 8. 09:43
Ennyi szavazatszámnál nagyjából semmilyen választási rendszerben sem nyerte volna meg a választást a kormányváltó szövetség - ismerte el az MSZP kampányfőnöke egy televíziós műsorban. Molnár Zsolt jelezte: a probléma nem mobilizációs kérdés volt, ekkora támogatottsággal rendelkezett az összefogás. Hozzátette, hogy az MSZP-n belül folyik a történtek elemzése, de nincs forradalmi hangulat és apátia. Mesterházy Attila pártelnök eközben közölte: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását.

Mesterházy Attila elismerte a választási vereséget; bár a szavazás megfelelt a formális jognak, a vereség mértéke azonban egy "nem korrekt választási rendszernek" köszönhető - állapította meg Molnár Zsolt az M1 Este című műsorában.

A politikus úgy vélte: a "kormányváltó szövetség" ugyanakkor abban az esetben sem nyerte volna meg a voksolást, ha a régi választási rendszer van érvényben, sőt, mint fogalmazott: "ennyi szavazatszámnál nagyjából semmilyen választási rendszerben".

Ebből nem következik viszont, hogy a választás fair lett volna: a választókerületek átrajzolásának, a kampány- és a médiafelületek szabályozásának összessége alapján "futballnyelven lejtett a pálya, szembefújt a szél és a bíró is narancssárga mezben focizott" - tette hozzá.

Molnár Zsolt elismerte: későn jött létre az ellenzéki összefogás, aminek nem januárban kellett volna megtörténnie, hanem - az eredeti tervek szerint - egy évvel korábban kellett volna elkezdeni a tárgyalásokat, amit tavaszra le kellett volna zárni. Molnár Zsolt szerint így elég idő lett volna, hogy világossá és megfoghatóvá váljon Mesterházy Attila vezető szerepe, programja, üzenete a bizonytalan szavazók számára; a kormányváltó bázis esetében ez megtörtént.

Hozzátette: a probléma nem mobilizációs kérdés volt, ekkora támogatottsággal rendelkezett az összefogás.

A kampányfőnök leszögezte ugyanakkor, hogy az MSZP-n belül folyik a történtek elemzése, de nincs forradalmi hangulat és apátia, a párt készül az európai parlamenti (EP-) választásokra, illetve majd az önkormányzati voksolásra.

"Tanulnunk kell a hibáinkból, mert követtünk el olyanokat, amelyek nem voltak elfogadhatóak a társadalom számára" - állapította meg.

Mesterházy Attila eközben az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy konstruktív, de kritikus ellenzéki szerepre kell készülniük. Hozzátette, arra számítanak, hogy a politikai események centruma a parlamenten kívülre kerül, ezért nem feltétlenül a parlamenti frakcióra építik a szakmapolitikát, hanem "a párt irányába indulnak el". Ott hoznak létre műhelyeket, esetleg kabineteket.

Azt is elmondta: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását. A három választást (májusban EP-, ősszel önkormányzati választás lesz) végig kell csinálni - tette hozzá.

Az MSZP elnöke szerint volt és van is kormányváltó hangulat, de az apátia és a közöny nagy ellenfele volt a "kormányváltó erőnek". A közöny és az emberek beletörődése lefelé nyomta a részvételi arányokat - vélekedett.

Megítélése szerint a rendelkezésre álló eszközeikkel azokat tudták inkább elérni, akik jobban érdeklődtek a politikai iránt, ezzel együtt úgy véli: a szövetség az együttműködésben jól működött.

Mesterházy Attila kiemelte: ha nem hinne abban, hogy az együttműködésnek van értelme, akkor nem tettek volna erőfeszítéseket érte. "Együttműködésre vagyunk kárhoztatva" - fogalmazott, hozzátéve: nem lát olyan lehetőséget vagy forgatókönyvet, amely nem arról szól, hogy ezen pártok politikusainak vigyázniuk kell egymásra.