Új parlament - Kik mennek, kik maradnak?

Infostart
2014. április 7. 21:29
A szocialisták között van a legtöbb olyan ismert név, akik a vasárnapi választás után kénytelenek búcsúzni az Országgyűléstől.

A mostani országgyűlési választáson több ismert politikus már nem is indult, de többek számára a választási eredmények okozzák parlamenti képviselői karrierjük végét. Búcsúznak a Tisztelt Háztól egykori államtitkárok és miniszterek. A szocialista Gőgös Zoltán, Juhász Ferenc, Baja Ferenc, valamint a Demokratikus Koalícióban politizáló Varju László. Csak egy ciklusban lehettek képviselők az LMP-s szakadárok, a jelenleg Párbeszéd Magyarország Pártban lévő Karácsony Gergely, Scheiring Gábor vagy Dorosz Dávid.

A kormányzó pártszövetség nyilvánosságra hozott 140-es listájából kevesen esnek ki. Egyéniben nem nyert mandátumot a hétgyermekes Rónaszékiné Keresztes Mónika, éppen hogy nem kerül be a listáról Révész Máriusz, míg a közigazgatási és igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, a 30 éves Mihálovics Péter már eleve kieső helyre, az országos lista legvégére került.

Vannak azonban újoncok is. Bajnai Gordon volt miniszterelnök először lesz országgyűlési képviselő, jelenlegi párttársával, a szintén az Együttben politizáló Kónya Péterrel. Visszatér az Országházba a Magyar Liberális Párt képviseletében Fodor Gábor, valamint a most fideszes európai parlamenti képviselő Bánki Erik.

Megújul az LMP várhatóan ötfős képviselőcsoportja is. Schmuck Erzsébet, Sallai Róbert és Ikotity István ismerheti meg testközelből a törvényhozást.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást