Nyújt-e baráti jobbot az ellenzéknek Orbán Viktor? - német visszhang

Infostart
2014. április 7. 15:17
A magyarországi választást a német média élénk figyelemmel követte, habár kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az ellenzék aligha kerülhet ki győztesként a szavazásból.

A müncheni Süddeutsche Zeitung mai számában megállapítja, hogy a magyarok további négy évre lehetővé tették a kormányzást Orbán Viktor konzervatív táborának, amelynek politikája igencsak vitatott az Európai Unióban.

A Jobbik előretörésével kapcsolatban a Süddeutsche Zeitung megállapítja, ez a franciaországi és hollandiai példa után további jel lehet arra, hogy a májusra tervezett európai-parlamenti választáson mitől lehet tartani.

A Die Welt szintén vezető helyen számol be a Fidesz győzelméről, rámutat azonban arra, hogy a nemzetközi konszernek távolról sem nézik jó szemmel Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. A német újság szerint a baloldal korrupciós botrányai miatt az ellenzék korábbi választói közül alighanem sokan átpártoltak a Jobbik táborába.

A berlini Tageszeitung utal arra, hogy Orbán Viktor a várakozásnak megfelelően győzött a tegnapi választáson, amelyen a szavazók ezúttal is büntették a baloldali ellenzéket, amelyet felelőssé tesznek az ország gazdasági helyzetének 2006 és 2010 közötti leromlásáért. A Tageszeitung szerint a zöldpárti elveket hangoztató LMP gyakorlatilag szinte felmorzsolódott a tömegpártok között, míg a szélsőséges Jobbik alighanem azért tört előre, mert a Fidesz ostorozásával sok szavazót hódított el Orbán Viktor táborából.

A svájci Neue Zürchen Zeitung rámutat arra, hogy a Fidesz - az előző választási eredményhez képest - szerényebb győzelmet aratott, most tehát tőle függ, hogy beváltja-e Orbán Viktor sokat hangoztatott egységtörekvését, azaz baráti jobbot nyújt-e a baloldali ellenzéknek és ez elfogadja-e ezt a gesztust.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást