eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Rendben zajlik a szavazás a külképviseleteken

Fennakadás nélkül, békésén zajlik a voksolás a külföldi magyar külképviseleteken az országgyűlési képviselő-választáson. A kínai külképviseleteken már befejeződött a szavazás.

A romániai külképviseleteken vasárnap helyi idő szerint 14 órakor a részvétel mindenütt meghaladta az ötven százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1002 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 14 óráig 550-en adták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Zsigmond Barna főkonzul. Négyen nemzetiségi listára szavaztak: a főkonzul az esemény iránt érdeklődő román újságírók figyelmét is felhívta arra, hogy ezek a szavazólapok kétnyelvűek.

Kolozsváron - ahol 459 szavazót várnak a főkonzulátuson lévő szavazóhelyiségbe - 230-an voksoltak 14 óráig - közölte Magdó János főkonzul.

A bukaresti magyar nagykövetségen 110 magyarországi lakos vétette magát fel a külképviseleti névjegyzékbe, kora délutánig 65-en adták le szavazatukat.

Mindhárom romániai külképviseleten zavartalanul zajlik a voksolás - közölte az MTI-vel Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet. Arra kérdésre, érkezett-e az utóbbi hetekben bármilyen jelzés, esetleg rosszallás a román hatóságok részéről, a nagykövet elmondta: a román fél mindössze információt kért arról, hogyan szervezte meg Magyarország a levélben szavazást a Romániában élő magyar állampolgárok számára.

A külképviseletek vezetői elmondták: mindenütt folyamatosan érkeznek még levélszavazatok is a külhoni magyar állampolgároktól. Csíkszeredában vették át a legtöbb külhoni voksot: több mint 60 ezer választási levélcsomagot a székelyföldi magyar főkonzulátuson adtak le, és a külképviseletek vasárnap is átveszik még a levélszavazatokat.

Nem tömeges részvétel mellett, de fennakadások nélkül, zavartalanul zajlott a szavazás vasárnap kora délutánig Szlovákiában. A pozsonyi magyar főkonzulátuson 128 magyarországi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár jelezte előre, hogy ott kívánja leadni szavazatát, ezek mintegy ötöde már vasárnap délután két óra előtt leadta voksát, néhányan közvetlenül a szavazóhelyiség megnyitása után - mondta az MTI pozsonyi tudósítójának Morován Zsolt, Magyarország pozsonyi főkonzulja.

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező felvidéki magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak, az ő voksaikat a konzulátuson egy másik szavazóurnába gyűjtik. "Az elmúlt két hétben közülük többen szavaztak a konzulátuson is, de a jellemző inkább az volt, hogy levélben vagy Magyarországon szavaztak" - mondta Morován Zsolt.

A Felvidéken néhány más határon túli magyar régióhoz képest alacsonyabb azok száma, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek. Ennek egyik oka, az első Fico kormány idején elfogadott és máig hatályos szlovák állampolgársági törvény, amely kimondja, hogy elveszíti magyar állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi. Mivel a szlovák hatóságok csak azoknak a felvidéki magyar állampolgároknak a számáról rendelkeznek hivatalos adatokkal, akik erről - büntetés terhe mellett - maguk is bejelentést tettek, azok a felvidéki magyar választók, akik szeretnék elkerülni, hogy magyar állampolgárságuk a szlovák hatóságok számára is ismertté váljon, többnyire postai úton adják le voksukat.

Rendkívüli esemény nélkül zajlott a voksolása kárpátaljai magyar külképviseleteken. Közép-európai idő szerint 14.00 óráig az ungvári magyar főkonzulátuson a névjegyzékbe vett választópolgárok 73 százaléka, míg a beregszászi magyar konzulátuson a 65 százaléka adta le szavazatát.

Vízkeleti Dóra, az ungvári külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a főkonzulátuson rendben folyik a szavazás. Hozzátette: a jelzett időpontig az ungvári választási névjegyzékben szereplő 147 választóból 107 adta le szavazatát.

Jávori Balázs, a beregszászi külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-vel közölte: fennakadás és rendkívüli esemény nélkül tart a szavazás a beregszászi konzulátuson. 14 óráig a beregszászi választási névjegyzékbe felvett 230 választópolgár közül 150-en szavaztak.

Szerbiában mindkét magyar külképviseleten rendben folyik a szavazás. A belgrádi nagykövetségen 14 óráig a névjegyzékben szereplő 72 magyar állampolgár fele adta le voksát, illetve két levélszavazat érkezett be a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgároktól. A szabadkai főkonzulátuson 368-an regisztráltak, közülük kora délutánig mintegy 240-en szavaztak. Szabadkán a Fidesz, az MSZP és a Jobbik megfigyelői is jelen vannak.

A zágrábi magyar külképviseleti szavazásról Iván Gábor nagykövet az MTI-nek elmondta; összesen 52 személy jelezte, hogy a horvát fővárosban fog szavazni, ebből 14 óráig 31 állampolgár szavazott. Az eszéki főkonzulátuson 14 óráig leadta szavazatát mind a 11 választópolgár, aki előzetesen kérte, hogy a külképviseleten szavazhasson.

A ljubljanai magyar külképviseleten 54 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazni kíván, közülük 14 óráig 33 voksolt. A lendvai konzulátuson öt ember kérte, hogy élni kíván állampolgári jogával, ebből 14 óráig 4 adta a voksát - tájékoztatta az MTI-t Szent-Iványi István, Magyarország szlovéniai nagykövete.

A kijevi magyar nagykövetségen összesen 63 szavazásra jogosult magyar állampolgár jelezte, hogy a külképviseleten kívánja leadni szavazatát. Közülük kora délutánig már 55-en le is adták voksukat - tájékoztatta az MTI-t a nagykövetség.

Nyugodt körülmények között folyt a választás a prágai magyar nagykövetségen is. A névjegyzékbe az idén 292 magyar állampolgárt vettek fel, ami többszöröse a 2010-ben Prágában voksolóknak. Délután két óráig a bejegyzett szavazók mintegy kétharmada adta le szavazatát - tájékoztatta az MTI-t Buczkó István ügyvivő.A berlini magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplő 1347 szavazó közül 14 óráig több mint 750-en voksoltak, a részvételi arány így meghaladta a 60 százalékot - mondta az MTI-nek Bóta Zsolt, a berlini külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke.

Münchenben a főkonzulátus udvarán, egy sátorban tartják a szavazást. A névjegyzékben 3104-en szerepelnek. Délután 13 órára a résztvevők száma elérte az 1700-at, vagyis a részvételi arány meghaladta az 50 százalékot - mondta Németh Krisztina, a müncheni küvi elnöke.

Svájc fővárosában, Bernben is a magyar nagykövetségen a külképviseleti névjegyzékbe felvett, összesen 1379 választó több mint 50 százalékuk adta le voksát délután 14 óráig - mondta Szolnoki-Nagy Andrea, a berni küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok közel fele adta le voksát vasárnap délután 14 óráig a párizsi magyar külképviseleten: a 975 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 500-an jelentek meg a szavazáson - tájékoztatta az MTI-t Tari Sándor vezető konzul, a héttagú párizsi külképviseleti választási irodából.

A konzul tájékoztatása szerint eddig öt választásra jelentkező esetét vették fel az úgynevezett visszautasítottak jegyzékébe. Õk a konzul elmondása szerint azért nem tudták leadni voksukat, mert nem szerepeltek a párizsi külképviseleti névjegyzékében. Mind az öt személy biztosan állította, hogy kérte átjelentkezését, s noha nem kapott visszajelzést a választási irodától, megjelent a külképviseleten. Miután a kérelmük elfogadását nem tudták igazolni a választási irodától kapott e-maillel, s nevük nem szerelt a hivatalos listán, nem adhatták le a voksukat.

Párizsban egyébként negyven százalékkal több választópolgár kívánt most szavazni, mint négy évvel ezelőtt.

A londoni külképviseleti névjegyzékében szereplő választópolgároknak több mint a fele leadta délutánig voksát. A londoni választási irodán az MTI érdeklődésére elmondták, hogy helyi idő szerint 14 óráig - magyar idő szerint 15 óráig - a választásra jogosult 5371 személy közül 2900-an jelentek meg a választási helyiségben. Ez a teljes londoni választói névjegyzék 54 százaléka.

Az iroda korábbi tájékoztatása szerint a londoni voksolás korai szakaszában néhány esetben a választásra jelentkezők nem tudták leadni voksukat. Ezt egy eset kivételével az okozta, hogy nem volt a jelentkezőknél megfelelő okmány, amellyel választási jogosultságukat vagy magyar állampolgárságukat igazolni tudták volna.

Egy olyan választópolgár volt, aki szerepelt ugyan a választásra jogosultak londoni külképviseleti névjegyzékében, ám először nem találták a listán, és ezért nem szavazhatott. Õt azonban megadott telefonszámán nem sokkal később visszahívták, az illető vissza is tért, és leadta szavazatát.

Délután 14 óráig a választásra jogosultak nagyjából 50 százaléka ment el szavazni Ausztriában - közölte vasárnap délután Szabó Endre, a bécsi külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke az MTI-vel.

Rómában 399, Milánóban 338 választót vártak az olaszországi szavazókörzetekbe. Ez mintegy négyszer több volt mint négy évvel ezelőtt. Az olasz főváros központjában a Római Magyar Akadémia földszintjén kialakított két fülkés szavazókörzetbe már reggel hattól kezdve érkeztek a választók. Szintén két szavazófülke várta a magyar választókat a milánói főkonzulátuson, ahol a délelőtti órákban érkeztek sokan, de mindenki türelmesen szavazott.

Tel-Avivban a külképviseleten szavazók több mint fele már élt szavazati jogával - közölte Soltész Levente, a nagykövetség konzulja.

A tel-avivi nagykövetségen a listán szereplő 284 szavazó több mint fele adta le voksát a reggel hatkor megnyitott szavazóurnáknál a nap első részében.

Több csalódott állampolgár is eljött a külképviseletre, akik nem tudtak szavazni, bár szerettek volna élni ezzel a jogukkal. Voltak olyan magyarországi lakcímmel nem rendelkezők, akiket értesítettek sikeres regisztrációjukról, majd mégsem kapták meg levélben a szavazáshoz szükséges postai küldeményt.

Magyarország kínai külképviseletein befejeződött az országgyűlési képviselő-választás. Több mint 260-an voltak szavazásra jogosultak, ennyien kérték korábban a helyi névjegyzékbe történő felvételüket. Közülük Pekingben 80-an, akikből 70-en jelentek meg a magyar nagykövetség választóhelyiségében.

Kontra Ferenc, a külképviseleti választási iroda elnöke az MTI tudósítójának elmondta, a szavazók között sok volt közöttük a fiatal, akik Pekingben, vagy a környéken, így például Tiencsinben tanulnak.

A délnyugat-kínai Csungkingban, ahol magyar főkonzulátus működik 11 magyar állampolgárt vártak és helyi idő szerint kora délutánig valamennyiük meg is jelent, le is adta a voksát - számolt be az MTI-nek Szilágyi Balázs, a küvi elnöke.

Hasonlóan magas, 86 százalékos részvételi arány mutatkozott a hongkongi szavazáson, ahol a záróráig az előzetesen regisztrált 65 magyarból 56-an adták le voksukat. A Kína különleges közigazgatási övezetében élő honfitársak száma egyre magasabb, s a szavazáson való magas részvétel is azt mutatja, indokolt volt a főkonzulátus tavaly novemberi újranyitása - mondta el Endrődi Ákos hongkongi főkonzul az MTI-nek vasárnap este.

Sanghaj városában az esti 7 órás zárásig 102-en járultak az urnákhoz - tájékoztatta az MTI-t Schmitt Pál főkonzul. A főkonzulátus konzuli kerülete Fucsien, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokra is kiterjed, ahol 150-200 magyar él.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×