Az Indexnél kétharmada van a Fidesznek

Infostart
2014. április 6. 19:18
Az Index mandátumbecslése szerint éppen sikerült megszereznie vasárnap a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP-nek: számításaik szerint az éppen kétharmadot jelentő 133 képviselői helyük lesz. A baloldali pártszövetségnek 40, a Jobbiknak 21 képviselője lesz az új parlamentben, és becsléseink szerint az LMP-nek, ha csak kevéssel is, de sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt, és így 5 képviselője lesz.

A mandátumbecslést a választás előtti utolsó héten publikált közvélemény-kutatási adatok és a részvétellel kapcsolatos politológusi elemzések alapján, továbbá az előző két országgyűlési választások részvételi és eredményadatai alapján készítettünk.

A modellben a napközbeni részvételi adatok alapján 61 százalékos választási részvétellel számolt az index.hu, vagyis azzal, hogy a nap végéig nagyjából 4,9 millióan szavaznak majd (ami kétszázezerrel kevesebb a négy évvel ezelőtti több mint 5,1 milliónál, és majdnem 800 ezerrel elmarad a rekordrészvételt jelentő 2002-esnél). Mindez arra utal, hogy a baloldalnak nem sikerült az utolsó hetekben a tervezett intenzitással mozgósítania a szavazókat.

Vasárnap este egy exit poll jelent meg, a Nézőpont Intézet úgy számolt, hogy Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, a baloldal 27 százalékot - ezek megegyeznek az Index számításaival. A Jobbikot a becsléseiknél alacsonyabbra, 18 százalékosra mérték, úgy kalkuláltak viszont, hogy az LMP nemcsak megcsípte az 5 százalékot, hanem 6 százalékos lett a listás eredménye.